Ο Πομπέο και τα…δώρα

MarketNews

Ο Πομπέο και τα…δώρα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η παρουσία του Μαικ Πομπέο στη χώρα μας δεν είναι απλά συμβολική. Όχι ότι οι συμβολισμοί έχουν κάτι κακό, ιδίως όταν στέλνουν ένα μήνυμα στην Άγκυρα για τη σημασία του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Αλλά, είναι μια επίσκεψη ουσίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε άμεσα να ξεδιπλώνονται. 

Στο τραπέζι είναι σαφώς η αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, με αιχμή του δόρατος τη βάση της Σούδας, όπου ήδη ετοιμάζεται να δημιουργηθεί ένας δεύτερος ναύσταθμος, τον οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος χθες στη Βουλή. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι είναι, επί της ουσίας, και η περαιτέρω επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ο κ. Πομπέο είχε έρθει στην Αθήνα. Κάτι που θα δρομολογηθεί ως τον τρίτο γύρο για τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που θα λάβει χώρα το 2021 στην Ουάσιγκτον. 

Όμως, το αποτύπωμα των ΗΠΑ θα είναι απτό. Γι’ αυτό και έρχεται η έμπρακτη αναβάθμιση της παρουσίας της χώρας στη Σούδα, με τον ελλιμμενισμό σημαντικών πλοίων για μεγάλο διάστημα στη βάση. 

Ο εξ απορρήτων