Το χειρότερο δυνατό βαθμό στη Τουρκία δίνει εμπιστευτική έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο σεβασμό θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η έκθεση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, αναφέρει ότι «το τουρκικό σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης και των συγκεντρώσεων. Στη πράξη ωστόσο τα δικαιώματα αυτά δεν γίνονται σεβαστά σε μεγάλο βαθμό». Επιπλέον το υπ. Εξωτερικών εκτιμά ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν «σχεδόν ευθυγραμμιστεί πλήρως» με την κυβερνητική γραμμή.

Οι αξιολογήσεις του υπ. Εξωτερικών με τίτλο «Έκθεση για την κατάσταση αναφορικά με το άσυλο και τις απελάσεις» συντάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών και λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για αποφάσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, αλλά και για δικαστικές ετυμηγορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στις χώρες προέλευσης. Η έκθεση έκτασης 31 σελίδων φέρει ημερομηνία 24 Αυγούστου και αποτυπώνει την κατάσταση στη Τουρκία τον Ιούνιο του 2020.

Ας σημειωθεί ότι σχεδόν 10.800 Τούρκοι ζήτησαν την περασμένη χρονιά άσυλο στην Γερμανία. Για περίπου το 50% οι γερμανικές αρχές έκριναν ότι χρίζουν προστασίας.

Διώκονται όσοι θεωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν

Σύμφωνα με την έκθεση, όποιος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές οπαδός του κινήματος Γκιουλέν θα πρέπει να υπολογίζει με δικαστική δίωξη. Αρκεί μια συνδρομή σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ένας λογαριασμός σε μια τράπεζα ή η χρήση μιας συγκεκριμένης εφαρμογής επικοινωνίας κινητού τηλεφώνου.

Η έκθεση του γερμανικού υπ. Εξωτερικών εκτιμά ότι η Τουρκία παρακολουθεί επικριτικές φωνές στο εξωτερικό. «Θεωρείται δεδομένο ότι τουρκικές αρχές παρακολουθούν στο εξωτερικό αντιπολιτευτικές φωνές, δίνοντας βάρος σε φερόμενους ως οπαδούς του Γκιουλέν ή του PKK, αλλά και διαφόρους συλλόγους».

Επιπλέον η έκθεση χαρακτηρίζει ως «δυσλειτουργική» την τουρκική δικαιοσύνη και θεωρεί ότι εν μέρει οι αποφάσεις της επηρεάζονται από την πολιτική. «Εκτός αυτού ορισμένοι δικαστές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή μετατέθηκαν δυσμενώς μετά από αμφιλεγόμενες αποφάσεις, ενώ οι διάδοχοί τους αποφάσισαν στις ίδιες υποθέσεις με πολιτικά οπορτουνιστικά κριτήρια».

Facebook Comments