Όλο και πιο κοντά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την ύφεση του 2020 φέρνουν τις προβλέψεις τους οι αναλυτές, οι οποίοι κατά το ξέσπασμα της πανδημίας εκτιμούσαν ότι η χώρα μας θα σημειώσει τη βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη. Η σχετική ανθεκτικότητα που δείχνει η ελληνική οικονομία, παρά το σοκ του τουρισμού, κινούμενη με ανάλογες επιδόσεις με αυτές της υπόλοιπης ευρωζώνης, αποτελεί ένα καλό νέο στο γενικότερα «μαύρο» 2020, ενώ οι προοπτικές για το 2021, αν δεν υπάρξει σοβαρή έξαρση της πανδημίας το επόμενο διάστημα  – και αυτό είναι στο χέρι όλων μας – είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Αυτό άλλωστε είναι και το σήμα που επίμονα στέλνει η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί την Παρασκευή κάτω του 1% για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ με αρνητικά επιτόκια κατάφερε η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές την περασμένη εβδομάδα κατά την δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξαμήνου.

Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ΤτΕ αποδείχθηκαν πιο «ψύχραιμες» σε σχέση με τους διεθνείς οίκους, και όπως φαίνεται τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα κινηθούν σύμφωνα με το σενάριο του ΥΠΟΙΚ το οποίο είχε προβλέψει το βάθος της ύφεσης στο β’ τρίμηνο. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2021 υπολογίζει ότι το επόμενο έτος η ανάπτυξη θα κινηθεί στο +6% το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτό που προβλέπουν οι οίκοι, ας ελπίσουμε πως και αυτή τη φορά θα «πέσει« μέσα, εκπλήσσοντας τις αγορές. Και η αλήθεια είναι πως, αν η πανδημία υποχωρήσει ή εάν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο, το β’ εξάμηνο του 2021 θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη στροφή για την Ελλάδα, χάρη κυρίως στην απόδοση που θα αρχίσουν να έχουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και στο μέτωπο των επενδύσεων, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Το 5,5% του ΑΕΠ που θα είναι η αξία των πόρων της ΕΕ που θα εισρέουν ετησίως θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία, περιορίζοντας την ανάγκη νέου δανεισμού.

Έτσι, η UniCredit, καθώς πλέον τοποθετεί την συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 9,1% από 16% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στις πολύ καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο (όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά «μόνο» 14,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την πτώση 0,7% στο α’ τρίμηνο) χάρη στα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αν και το γ’ τρίμηνο αναμένεται η οικονομία να σημειώνει ισχυρό ριμπάουντ από το σοκ του προηγούμενου τριμήνου, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο και θα δώσει τη «σκυτάλη» για τις επιδόσεις του 2021, εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο και θα καθοριστεί από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα η οποία παρουσιάζει νέα έξαρση.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ για τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο περιβάλλονται από μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη αβεβαιότητα, με τις ενδείξεις από τα έως τώρα οικονομικά δεδομένα να είναι μικτές. Ωστόσο, προς το παρόν εκτιμά πως σε τριμηνιαία βάση στο γ’ τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 5,4% ενώ στο δ’ τρίμηνο θα επιβραδυνθεί στο μόλις 0,5%. Κατά την άποψη της UniCredit, η δυναμική της ανάπτυξης θα μειωθεί σημαντικά προς τα τέλη του έτους, μετά από την «τεχνική» ανάκαμψη που αναμένεται στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου λόγω της χαλάρωσης των προηγούμενων περιορισμών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Για το 2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την οποία τοποθετεί στο 3,8% από 4,3% πριν. 

Από την πλευρά της η HSBC πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία στο γ’ τρίμηνο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή και θα κινηθεί στο 7% σε τριμηνιαία βάση, και αυτό την οδηγεί στην εκτίμηση για ύφεση 8,2% φέτος παρά το σοκ που υπέστη η οικονομία στο β’ τρίμηνο. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, στην συνέχεια η ανάκαμψη θα χάσει τη δυναμική της και έτσι το δ’ τρίμηνο θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του +1,4%, δίνοντας τη «σκυτάλη» για το 2021 όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 5%. Πάντως, όπως τονίζει τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια, με τον τουρισμό να ανακάμπτει πλήρως το 2022.

Σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε και η Fitch Solutions καθώς οι επιδόσεις της Ελλάδας στο β’ τρίμηνο ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα  σημειώσει ύφεση της τάξης του 9% φέτος, από 10,4% που είχε προβλέψει στις αρχές Ιουλίου, ενώ ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 τοποθετείται στο 5,6% και ελαφρώς χαμηλότερα της πρόβλεψης του Ιουλίου και του 5,9%. Επίσης, σχεδόν στο μισό αναγκάστηκε να διορθώσει τις εκτιμήσεις της η Capital Economics πριν μερικές εβδομάδες, τις οποίες και διατηρεί έως σήμερα,  προβλέποντας πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% για το 2020, από ύφεση 15% που προέβλεπε προηγουμένως.

Όπως είχε εξηγήσει ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε ενημέρωσή του προς τους επενδυτές, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ελληνική οικονομία «νίκησε» του απαισιόδοξους. Ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της μείωσης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο ήταν η διάρκεια του lockdown και η ταχύτητα επιστροφής στην «κανονικότητα». Η Ελλάδα τα πήγε καλά και στις δύο μετρήσεις. Επιπλέον, η δυναμική της οικονομίας ήταν ισχυρή όταν ξέσπασε η πανδημία, ενώ η δεκαετία της κρίσης, η απλούστερη οικονομική δομή και η εμπειρία των σοκ, βοήθησαν στο να προσαρμοστεί ταχύτερα σε αυτήν την εξέλιξη. Φυσικά, όπως τόνισε, ορισμένοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού κατά το τρίτο τρίμηνο θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα, σημείωσε ο κ. Πατέλης, Ωστόσο, όπως εξήγησε το «χτύπημα» από τις καθαρές εξαγωγές ήταν 5% στο β’ τρίμηνο. Επιπλέον, τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα φορολογικά έσοδα και άλλα, δημιουργούν αμφιβολίες και για αυτή τη θεωρία Έτσι κυβέρνηση, όπως επισήμανε, συνεχίζει να εκτιμά πως η ύφεση το 2020 θα κινηθεί στο 8% περίπου.

Facebook Comments