Μπορεί το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι κινέζοι προς την επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, να επικεντρώθηκε – όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ – στις μεταφορές, στις αποκρατικοποιήσεις, τις υποδομές, τον τουρισμό και τα ακίνητα, ωστόσο από την ατζέντα των συζητήσεων δεν έλειψαν και οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και η πιθανή συμμετοχή κινεζικών funds.

Οι τραπεζίτες που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό (ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Χριστοδούλου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς Στ. Λεκκάκος και Σπ. Παπασπύρου, ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της
Alpha Bank Σπ. Φιλάρετος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και του πιστωτικού συστήματος σε κινεζικούς επενδυτικούς κολοσσούς, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών στα πλαίσια της εν εξελίξει ενακεφαλαιποίησης στοχεύοντας, όπως είναι φυσικό, στο εξ’ ανατολάς επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής αποστολής επικεντρώθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, όπου ο πήχης από ελληνικής πλευράς τέθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 60 – 80 εκατ. Ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν για την έκβαση των συζητήσεων επί κινεζικού εδάφους χαρακτηρίζουν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ικανοποιητικό, τονίζοντας ωστόσο ότι για την μετεξέλιξη του κινεζικού ενδιαφέροντος σε πράξη θα ακολουθήσει και νέος γύρος επαφών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας τονίζουν με αφορμή τις διαρροές για το ύψος της κινεζικής συμμετοχής στην επικείμενη ΑΜΚ, ότι μπορεί το ποσό να μην κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο, σίγουρα εάν το κινεζικό ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε πράξη θα είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του στόχου που έχουν θέσει η κυβέρνηση και η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Εγκρίνεται το Ενημερωτικό

Την ίδια στιγμή μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση το χρονοδιάγραμμα αλλά και τους όρους της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας (αποτελεί και τον βασικό στόχο της διοίκησης) διαμορφώνεται στα 975 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στο 12%, ήτοι στα 1,17 δισ. ευρώ.

Βεβαίως στην περίπτωση που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, τότε θα προχωρήσει και στην έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (Coco’s).

Στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν ότι εφ’ όσον το ενημερωτικό της ΑΜΚ εγκριθεί μέσα στην εβδομάδα τότε η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων από πλευράς των μετόχων θα οριστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σημειώνεται τέλος ότι καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακού έλαβαν χώρα στην Αθήνα και στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου σειρά επαφών της διοίκησης με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την επικείμενη ΑΜΚ.

Facebook Comments