Στο προσχέδιο Συμπερασμάτων που διοχετεύτηκε στον τύπο και έχει στη διάθεσή του το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, είναι ηχηρή η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην Τουρκία και την παραβατική συμπεριφορά της.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον COVID19, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρονται τα εξής: «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον συνολικό συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης για μια συντονισμένη προσέγγιση στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη «να συνεχίσουν τη συνολική προσπάθεια συντονισμού, ιδίως όσον αφορά τους κανονισμούς καραντίνας, τον εντοπισμό διασυνοριακών επαφών, τις στρατηγικές δοκιμών, την από κοινού αξιολόγηση των μεθόδων δοκιμών και τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ».

«Χαιρετίζοντας το έργο σε επίπεδο ΕΕ για την ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ανάγκη για μια ισχυρή διαδικασία έγκρισης και παρακολούθησης, την ανάπτυξη της ικανότητας εμβολιασμού στην ΕΕ και τη δίκαιη και προσιτή πρόσβαση στα εμβόλια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει επίσης την περαιτέρω συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρεται.

Νωρίτερα:

Ξεκινάει σήμερα η διήμερη τακτική Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με φυσική παρουσία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με προσωπική επιλογή του Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που προέκρινε τη φυσική παρουσία έναντι της ψηφιακής συνεδρίασης, μεταξύ άλλων εξετάζοντας και τους όρους υγειονομικής ασφάλειας που μπορούν να τηρηθούν.

Η αναμενόμενη συζήτηση για την Τουρκία, η παρουσία του Ορούτς Ρέις νότια του Καστελλόριζου και το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, τοποθετείται την Παρασκευή στο τέλος της συνάντησης και αφού εξαντληθεί η ατζέντα. Διπλωμάτες όμως δεν αποκλείουν impromptu τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη την Πέμπτη για να δοθεί χρόνος για προετοιμασία γραπτών συμπερασμάτων.

Τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει γραπτά συμπεράσματα σε σχέση με την Τουρκία, δήλωσε  κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες

“Ναι αναμένουμε ότι τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει να υπάρξουν γραπτά συμπεράσματα για την Τουρκία,  αλλά όπως ξέρετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία, συνεπώς θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση”, είπε.

Tο θέμα της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να μεταφέρει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Με την Τουρκία να δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα θέσει επί τάπητος τις νέες μονομερείς ενέργειες της γείτονος.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των διεθνών ερεισμάτων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και του παρουσίασε τις νεότερες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Η Ελλάδα εντείνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής και προτρέποντας την Ευρώπη να αναλάβει δράση.

«Η ΕΕ πρέπει να επιλέξει το μήνυμα που θα δώσει στην Τουρκία. Ο μόνος δρόμος για την Τουρκία θα έπρεπε να είναι ο δρόμος της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της ΕΕ: η αλληλεγγύη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev.

Σε μια απόπειρα να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κατηγόρησε την Ελλάδα για το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών ενώ προκλητικά επέμεινε ότι τα Βαρώσια ανήκουν στους Τουρκοκύπριους. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο έδαφος, οι οποίες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ, με δεύτερη ανακοίνωσή του μέσα σε 48 ώρες, επικρίνει την παράνομη ενέργεια, τονίζοντας πως: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βαγδάτη μετά από 22 χρόνια, ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του συζήτησαν για περιφερειακά θέματα με έμφαση στις απειλές ασφάλειας, συγκλίνοντας στην επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με τον κ. Δένδια να δηλώνει: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι διάλογος μεταξύ κυρίαρχων κρατών δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών» και τον Ιρακινό ΥΠΕΞ Faud Hussein να επισημαίνει πως: «Θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος. Ο μοναδικός εναλλακτικός δρόμος είναι ο διάλογος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Ντονμέζ, το Ορούτς Ρέις έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν να κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι «εργαλειοποιεί» το τουρκικό ερευνητικό. Ο σύμβουλος του Τπύρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε: «Αν νομίζετε ότι, δημιουργώντας πολιτική ένταση, θα στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία, είναι μάταιη η προσπάθειά σας. Αν σκέφτεστε ότι θα απειλήσετε την Τουρκία με κυρώσεις ή ότι μπορείτε να εκβιάσετε την Τουρκία, και πάλι θα είναι μάταιη η προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Σκάι, τόνισε: «Δεν θα σχολιάζω κάθε δήλωση Tούρκου αξιωματούχου, που είναι και πολλές. Σημασία έχει να ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική».

Με ένα «κατηγορητήριο» έξι σημείων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα έξοδο του Oruc Reis για έρευνες, επιχειρεί να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Ενόψει της Συνόδου, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας εντούτοις ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» από την Τουρκία.

Facebook Comments