Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν ιδιαίτερη πίεση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Όπως επισήμανε ο κ. Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα θέσουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και στην απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Θα αναδείξει την επιμονή της Άγκυρας στις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά και θα τονίσει ότι και η Ευρώπη οφείλει να φανεί συνεπής ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.

Η Ελλάδα θα ζητήσει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου για τη στάση της Τουρκίας, επιδιώκοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα οδηγεί σε κυρώσεις.

Facebook Comments