Μία συνέντευξη που θα προκαλέσει απόνερα προς πολλές κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες έδωσε ο Σταύρος Κοντονής στο Evening Report.

Μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά ανακοίνωσε ότι το ταξίδι της πολιτικής για τον ίδιο τελείωσε, μην διστάζοντας παράλληλα να αφήσει βαρύτατες αιχμές για Παπαγγελόπουλο, Παππά, Τζανακόπουλο και Βασιλική Θάνου.

«Δεν ψήφισα τον Ποινικό Κώδικα, γιατί δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Οι πάντες γνώριζαν από μένα ότι ο Ποινικός Κώδικας, όπως είχε κατατεθεί ως σχέδιο νόμου, ήταν ένα εξαιρετικό νομοθέτημα αλλά σε κάθε περίπτωση περιείχε προβληματικές διατάξεις που θα βρίσκαμε μπροστά μας. Εσείς από αυτό καταλαβαίνετε ότι ψήφισα τον Ποινικό Κώδικα;», απάντησε ο κ. Κοντονής σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι ψήφισε τον Ποινικό Κώδικα και δεν μίλησε τότε αλλά τώρα. Σημείωσε επίσης ότι είχε «μιλήσει δημόσια από τον Απρίλιο του 2019 και κυρίως εντόπιζε το πρόβλημα στη δωροδοκία που έγινε πλημμέλημα από κακούργημα, καθώς υπάρχουν πολλές δίκες που άπτονται της δωροδοκίας» καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες δίκες και θεωρεί ότι ένα κόμμα που έταξε στον εαυτό του την κάθαρση και την πάταξη της διαφθοράς δεν μπορεί να κάνει τη δωροδοκία πλημμέλημα.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «ουδέποτε έχω πει ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν σε ένα πλαίσιο συναλλαγής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής» και ότι αυτά είναι συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει η Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι δεν ανέχεται διάφοροι παρακεντέδες περί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κονδυλοφόροι του χειρότερου επιπέδου από το κόμμα που ανήκε μέχρι εκείνο το βράδυ να γράφουν ότι ανέφερε ο ίδιος πως το κόμμα του έχει έρθει σε συναλλαγή με τη Χρυσή Αυγή. Εξάλλου για κάτι τέτοιο ούτε έχει τα στοιχεία, ούτε το γνωρίζει. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε πρόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ να καλυφθεί η Χρυσή Αυγή, ανοησία και επιπολαιότητα μπορεί να υπήρχε, δεν ξέρω γιατί δεν το πήραν σοβαρά».

Ερωτηθείς για τον Νίκο Παρασκευόπουλο ξεκαθάρισε ότι το ήθος του δεν αμφισβητείται. Σχετικά με τη δήλωση του ότι η στέρηση της ελευθερίας είναι το έσχατο μέσο εκτίμησε ότι δε σχετιζόταν με τη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο και συμπλήρωσε ότι όντως υπήρχαν παράγοντες που κινούνταν στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής, όπως με το νεοφασιστικό κόμμα της Ιταλίας, κάτι με το οποίο όμως εκείνος διαφωνούσε κάθετα. Για τους Χρυσαυγίτες υπογράμμισε ότι δεν ήταν απλώς ακροδεξιοί αλλά «έρχονταν στη Βουλή με τα βιβλία του Γκέμπελς».

Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «την επόμενη φορά θα ελέγξουμε όλους τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» και αν εκείνος υπηρετούσε αυτό το σχέδιο απάντησε: «Όχι βέβαια. Στην παραίτησή μου έκανα ειδική αναφορά σε αυτή τη δομικά λανθασμένη προσέγγιση του προέδρου του κόμματος. Μίλησα όπως μίλησαν και άλλοι αλλά εγώ έκανα ειδική αναφορά. Τέτοιου τύπου αντιλήψεις κινούνται εκτός ιδεολογικού και θεωρητικού πλαισίου της Κομμουνιστικής Ανανεωτικής Αριστεράς και γενικώς της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Σχετικά με τη σχέση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, απάντησε ότι είχε σοβαρές διαφωνίες μαζί του για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, δεν μίλησε περαιτέρω καθώς «βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή την ώρα ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Όσον αφορά τη σχέση του με την κ. Θάνου δήλωσε: «Είχα συγκρουστεί σε βαθμό υπερθετικό, όταν είχε ζητήσει την παράταση της θητείας της στον Άρειο Πάγο, αντισυνταγματικώς. Και το είχα πει και στην ίδια. Και είχα πει αν η κυβέρνηση προχωρήσει με την παράταση, βρείτε άλλον στη θέση μου». Για το αν γνώριζε τις εισηγήσεις που έκανε η ίδια στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι η παράταση της θητείας της δεν έγινε ούτε για δύο χρόνια αλλά ούτε για έξι μήνες. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε πει στον πρωθυπουργό πως «αν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να πάει με άλλον υπουργό στη Βουλή».

Σχετικά με την υπόθεση Novartis τόνισε ότι το θέμα άνοιξε από τον ίδιο και το έστειλε στη Δικαιοσύνη με τον Γιώργο Κουβαρά να σημειώνει ότι δεν αναφέρθηκε τότε σε πολιτικά πρόσωπα. «Απ’ οτι καταλαβαίνω θα είναι σκάνδαλο μεγαλύτερο της Siemens. Αυτό είχα πει», συμπλήρωσε. «Είχα παραλάβει τη δικογραφία. Εξεπλάγην όταν είδα μπροστά μου 10 ονόματα πολιτικών. Δεν ήξερα ότι ο Τζανακόπουλος, υπουργός Επικρατείας τότε, θα πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Δεν δικαιολογείται και δεν αιτιολογείται. Το είχα πει και στον κύριο Τσίπρα και στον κύριο Τζανακόπουλο», είπε. Σχολίασε ότι εξεπλάγη με τα ονόματα των δύο πρωθυπουργών και ιδίως του ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς είναι γνωστό ότι ένας υπηρεσιακώς πρωθυπουργός το πολύ να υπογράφει για την γραφική του Μαξίμου.

Για την βράβευση των προστατευομένων μαρτύρων της Novartis από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ειλικρινώς σας λέω ότι δεν το έχω παρακολουθήσει (…) Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Με ξεπερνάνε αυτά τα πράγματα» και έκανε μνεία στην δήλωση Πολάκη τότε, ότι είναι πρώην υπάλληλοι της Novartis μιλώντας τότε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όταν όμως ρωτήθηκε για το τι ειπώθηκε μεταξύ τους επεσήμανε ότι η σχέση ενός υπουργού με τον πρωθυπουργό είναι σχέση ακραίας εμπιστοσύνης κι εκείνος αυτή την εμπιστοσύνη και την τιμή δεν πρόκειται ποτέ να την προδώσει γιατί θα ήταν αχαρακτήριστος.

Για το αν είχε επικοινωνία ο ίδιος με τους εισαγγελείς είπε: «Είχα συνεργασία με την κυρία Ράικου, που μου είχε δώσει μία τάξη μεγέθους του σκανδάλου με χιλιάδες γιατρούς και πίστευα και πιστεύω ότι η Νοvartis είναι μεγάλο σκάνδαλο». Για τη σχέση του με την κ. Τουλουπάκη είπε ότι είχαν μιλήσει μόνο δύο φορές. Εξήγησε ότι υπάρχουν περιπτώσει που πρέπει να συνεργαστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν έχει να εισφέρει στοιχεία ή όταν μιλάει για θέματα της αρμοδιότητάς του. Κατά τα άλλα δεν πρέπει να έχει επικοινωνία.

Για τη φράση που αποδίδεται στον Νίκο Παππά από τις κασέτες του Μιωνή «το κόμμα μας είναι ένα μαγαζί που την ατζέντα μας τη βάζει ο Παπαγγελόπουλος» απάντησε σε υψηλούς τόνους: «Εγώ τότε δεν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης, ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού όταν έγιναν αυτοί οι διάλογοι. Τους θεωρώ προσβλητικούς για την ιστορία της Αριστεράς και για το αίμα που έχει στάξει στα στρατόπεδα, στις φυλακές και τις εξορίες. Η Αριστερά αν καταντήσει να είναι μαγαζί, τότε δε διαφέρει σε τίποτα από τα αστικά κόμματα και όλους αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Εγώ αυτό το ακούω σαν προσβολή. Κάποιοι μπορεί να έχουν νέα ήθη».

Σε όσους του καταλογίζουν κομματική σκοπιμότητα ξεκαθάρισε ότι για εκείνον τελειώνει εδώ το ταξίδι της πολιτικής και απάντησε: «Είναι γελοίοι αυτοί που λένε για κομματική σκοπιμότητα, πρόκειται περί γελοίων υποκειμένων. Για μένα το ταξίδι στην πολιτική τέλειωσε. Η κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα είναι απόλυτη απογοήτευση, εγώ νομιζα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη για να φέρει τη Δικαιοσύνη στην κοινωνία». Και σημείωσε ότι αν δεν είσαι σε τάση βρίσκεσαι βαλλόμενος από παντού.

Ως βλακώδες και άθλιο χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο της Αυγής και προσέθεσε ότι το χειρότερο που κάνει είναι ότι λέει σε αυτούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή ότι δεν έκαναν τίποτα κακό γιατί συνδιαλέγονται με κορυφαία πρόσωπα του δημοκρατικού τόξου ενώ πρέπει να καταλάβουν ότι η επιλογή τους βάφτηκε με αίμα, ότι ο Παύλος Φύσσας θα ζούσε όπως και άλλοι.

Facebook Comments