Ανακοινώνεται σήμερα το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, διάρκειας ενός μήνα, που αποσκοπεί στην  ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στη δίνη του οποίου βρίσκεται η Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν ήδη ανακοινώσει η μία καθολικό και η άλλη μερικό lockdown.

«Στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης, προλογίζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις.

«Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Τρίτη μέρα πάνω από 1.000 τα κρούσματα

Χθες για τρίτη μέρα στη σειρά η χώρα μας κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν 12 νέοι θάνατοι. Αύξηση σημειώθηκε επίσης στον αριθμό των διασωληνωμένων, αριθμός ο οποίος αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες μέρες αντικατοπτρίζοντας την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Χθες οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 114.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», εξήγησε προτείνοντας το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στην εστίαση και τον ρόλο της στη μετάδοση του ιού στάθηκε και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με την κ. Λινού, η εστίαση αποτελεί εστία μετάδοσης, ωστόσο, δεν τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης αλλά υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων που θα κρατήσουν τον κόσμο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων, μέσω της επιδότησης θερμαστών για παράδειγμα, και την ενίσχυση του delicery και του catering που θα κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τα καταστήματα.

Για την κ. Λινού σημαντικό είναι σε αυτή τη φάση να μην αργήσουμε να πάρουμε μέτρα, προτείνοντας την καθολική χρήση της μάσκας. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, υπογράμμισε, εξηγώντας πως οι ελληνικές πόλεις δεν είναι απομονωμένες, γι’ αυτό και απαιτείται η χρήση της μάσκας και για τις «πράσινες» περιοχές.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε η καθηγήτρια αφορά τις συγκοινωνίες. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να προστατευθεί ο κόσμος που δεν έχει τρόπο να προστατευθεί προτείνοντας την παροχή κουπονιών για ιδιωτικά λεωφορεία και ταξί ώστε να τα χρησιμοποιούν όταν επικρατούν συνθήκες συνωστισμού οι πολίτες που δεν έχουν άλλο τρόπο μετακίνησης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνέστησε επίσης την περαιτέρω ενίσχυση της τηλεργασίας.

Πάντως, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός αφορούν την μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, την καθολική χρήση της μάσκας και την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας στο 80%.

Facebook Comments