Το ισχυρό μήνυμα της Λαγκάρντ για την ελληνική οικονομία, τα ομόλογα και τις τράπεζες
Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, γνωστό ως PEPP, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο «σύμμαχο» των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους εννέα μήνες
Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, γνωστό ως PEPP, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο «σύμμαχο» των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους εννέα μήνες
Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, γνωστό ως PEPP, αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγάλο «σύμμαχο» των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους εννέα μήνες όπως και της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν στους επενδυτές τα υψηλά ταμειακά αποθέματα της χώρας, έχει οδηγήσει σε ισχυρή βουτιά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση μόλις 0,75% ενώ η Ελλάδα έχει μπει ήδη στο κλαμπ των χωρών που έχουν ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις, μετά την υποχώρηση υπό το μηδέν των 2ετών και 3ετών τίτλων.
Οι διεθνείς οίκοι έχουν τονίσει μέσα από τις εκθέσεις τους, την ελκυστικότητα των ελληνικών κρατικών τίτλων, βλέποντας συνέχιση του ράλι, ειδικά μετά και την πολύ σημαντική κίνηση της Moody’s η οποία αναβάθμισε της αξιολόγηση της Ελλάδας εν μέσω πανδημίας. Η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μόλις χώρα μετά τη Σλοβενία που έχουν δει αυτό το έτος-σοκ για την οικονομία, τους οίκους να αναβαθμίζουν τις αξιολογήσεις τους. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ισχυρό σήμα για τους επενδυτές και για τις προοπτικές της οικονομίας. Άλλωστε και η Citigroup επεσήμανε πως ο ανοδικός κύκλος των αξιολογήσεων της Ελλάδα δεν αντιστράφηκε λόγω της πανδημίας, αντιθέτως συνεχίζει ακάθεκτος, και αναμένεται νέα θετική κίνηση από την Fitch τον Ιανουάριο.
Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ κατά το ετήσιο συμπόσιο της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δίνουν ακόμη περισσότερο θετικές προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο. Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης, και σε αυτό θα επικεντρωθεί κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. «Η δουλειά της ΕΚΤ είναι να κρατά το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων σε χαμηλά επίπεδα και να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το PEPP και τα TLTROs έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να αντιδράσουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας», όπως πρόσθεσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτή η στήριξη να έχει διάρκεια.
Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν τη στιγμή που η είδηση σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer είχε αρχίσει να οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι θα μειωθεί η πίεση στην ΕΚΤ για επέκταση του PEPP, με την κεντρική τράπεζα να επικεντρώνεται περισσότερο στο “κλασσικό” QE. Αυτό θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι τα μόνα που δεν συμμετέχουν σε αυτό το QE.
Αντίθετα, η Λαγκάρντ τόνισε πως αν και τα νέα στο μέτωπο του εμβολίου φαίνονται ενθαρρυντικά, «θα μπορούσαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους εξάπλωσης της πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία». Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αποσύρει τη νομισματική στήριξη η οποία ήταν και ο μεγαλύτερος ίσως σύμμαχος της οικονομίας και των αγορών τους εννέα μήνες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 400 έως 750 δισ. ευρώ του PEPP, ενώ εκτιμούν πως θα επεκταθεί και χρονικά, έως τα τέλη του 2021 ή και τον Μάρτιο του 2022.
Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί εξαιρετικό νέο για τα ελληνικά ομόλογα καθώς σημαίνει πως το δίχτυ ασφάλειας θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως τώρα ελληνικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου (12 δισ. ευρώ), και αναμένεται έως τον Ιούνιο να αγοράσει συνολικά 23-24 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι και την εκδοτική δραστηριότητα του 2021 (περί τα 11 δισ. ευρώ).
Σε περίπτωση που το PEPP αυξηθεί και επεκταθεί, υπάρχει δυνατότητα αγοράς από την ΕΚΤ 10 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω (ανάλογο με την αύξηση), ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας και διαχείρισης χρέους, ενώ θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους έως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία εκτιμάται ότι θα έλθει το 2023.
Όπως σημειώνει η MUFG Research, αναμένεται και περαιτέρω συρρίκνωση των ελληνικών spreads καθώς η στήριξη του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, από το οποίο μάλιστα η Ελλάδα δεν ήταν η μεγαλύτερη ωφελημένη από πλευράς αγορών καθώς η κεντρική τράπεζα είχε στραφεί πιο έντονα σε αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. Η συρρίκνωση των ελληνικών spreads αποτελεί το απόλυτο σήμα για την επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως προσθέτει.
Όλα τα παραπάνω κάνουν φυσικά ακόμα πιο εύκολο τον δρόμο για τον ΟΔΔΗΧ ο οποίος και αναμένεται να εκμεταλλευτεί αυτό το ακόμα πιο θετικό κλίμα. Με κινήσεις όπως η επανέκδοση του 10ετούς και του 15ετούς, ο Οργανισμός έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα της ελληνικής καμπύλης, και σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και η ΕΚΤ θα είναι και πάλι ο μεγάλος του σύμμαχος. Η βασική επιδίωξή είναι η ελληνική καμπύλη να αποκτήσει ένα υγιές steepness, βελτιώνοντας προσεχώς και το πιο κοντινό κομμάτι της, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανή μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο βραχυπρόθεσμο ομόλογο (πχ. 5ετές) ή ίσως και νέα επανέκδοση τίτλου (7ετούς) πριν τα τέλη του έτους.
Facebook Comments