Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, τονίζει η Κομισιόν στην 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους και το πρωτογενές έλλειμμα του 2021.

Αναφέρει πως παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες “η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες. Το πιο σημαντικό, ο κώδικας αφερεγγυότητας έχει εγκριθεί στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα” αναφέρεται. Δίνεται έμφαση στο δευτερογενές δίκαιο και στην υποδομή, ώστε να καταστεί αποτελεσματική η εφαρμογή του κώδικα από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Αναφέρεται στην μεταρρύθμιση των πόρων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στην καλή πρόοδο που καταγράφεται στους τομείς της δημοσιονομικής διαχείρισης, των δημοσίων συμβάσεων, της επιτάχυνσης των δημοσίων επενδύσεων, της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, του δημοσίου, της ψηφιακής ατζέντας και του του μοντέλου στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάνει σαφές, πάντως, πως η πρόβλεψη της Επιτροπής δεν ενσωματώνει τον αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Μόλις προσδιοριστούν πλήρως, εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του Σχεδίου αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης.

Εκτιμά (πριν από το lockdown) μείωση του πραγματικού ΑΕΠ 9% φέτος και άνοδο κατά 5% το 2021, κατά 3,5% το 2022 και πιο χαμηλές πτήσεις (κατά 2,2%, 1,9%, 0,7%, 1,7%, 1,6% και 1,5% τα έτη 2024, 2030, 2040, 2050 και 2060 αντίστοιχα).

Γενικά, το βασικό σενάριο δείχνει μια τάση μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Βραχυπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να είναι προσωρινά και η οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει από το 2021, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από το 2021. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένονται γύρω στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια και μετά σε περίπου 13% έως το 2060.

Το κόστος αναχρηματοδότησης (του 10ετούς) εκτιμά επίσης πως θα αυξάνεται από το 1,5% στο 4% το 2060. Περιέχει αρνητικό σενάριο με άνοδο του κόστους δανεισμού έως το 6% και υψηλότερα επίπεδα χρέους.

 

Facebook Comments