«Αξιοπρεπή» αποτελέσματα αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες το γ΄3μηνο η JP Morgan

MarketNews

«Αξιοπρεπή» αποτελέσματα αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες το γ΄3μηνο η JP Morgan, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η JP Morgan εκτιμά πως τα αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες, θα "κρατήσουν" σε γενικές γραμμές τις τάσεις που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο του έτους και χωρίς σημαντική επιδείνωση από τις προσδοκίες που υπήρχαν για το σύνολο του 2020.

Τον "χορό" των αποτελεσμάτων ξεκινά σήμερα η Eurobank, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς (23 Νοεμβρίου), την Alpha Bank (25 Νοεμβρίου) και την Εθνική Τράπεζα (30 Νοεμβρίου).

Κατά την JP Morgan, τα τριμηνιαία μεγέθη δεν θα τεθούν ιδιαίτερα στο ραντάρ της αγοράς, εν μέσω και του δεύτερου lockdown της οικονομίας, με την προσοχή να επικεντρώνεται στα έσοδα και τις προοπτικές ποιότητας περιουσιακών στοιχείων για το δ’ τρίμηνο του 2020 και το 2021.

Ο εποικοδομητικός τόνος που κυριάρχησε στο β’ τρίμηνο θα συνεχιστεί, ειδικά για τις τιτλοποιήσεις NPEs, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο πιο "γεμάτο" από άποψη ειδήσεων δ΄ τρίμηνο και α’ τρίμηνο 2021.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όπως σημειώνει, διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με εκτιμώμενο για το 2022 P/TBV κατά μέσο όρο (έναντι 0,9x για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και 0,9x για της τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής - CEEMEA), παρά την απόδοση + 32% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες (έναντι + 29% για τις ευρωπαϊκές και +13 % για τις τράπεζες CEEMEA) λόγω της μείωση της πίεσης στο κόστος ιδίων κεφαλαίων COE, την αισιοδοξία των εμβολίων και το παγκόσμιο rotation στην αξία.

Πιο αναλυτικά όπως τονίζει, εκτιμά πως το γ’ τρίμηνο θα είναι ένα… copy paste του β’ τριμήνου. Αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να σημειώσουν ένα αξιοπρεπές σύνολο αποτελεσμάτων, συνεχίζοντας γενικά τις τάσεις από το προηγούμενο τρίμηνο, με 1) ανθεκτικά καθαρά επιτοκιακά κέρδη NIIs λόγω των εκταμιεύσεων δανείων και το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποδόσεων δανεισμού  2) μια σταθερή τριμηνιαία ανάκαμψη στις προμήθειες μετά τον πρώτο lockdown 3) αξιοπρεπή αποδοτικότητα κόστους παρά την εποχική αύξηση των δαπανών, με τις τάσεις να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων για το σύνολο του έτους και 4) χωρίς εκπλήξεις στο κόστος κινδύνου μετά από τις εμπροσθοβαρείς δράσεις στο α’ εξάμηνο και χωρίς σημαντικές εισροές NPE, με ελαφρά οργανική βελτίωση στους δείκτες NPE σε τριμηνιαία βάση.

Όλα τα βλέμματα, όπως επισημαίνει, θα στραφούν στις προοπτικές του δ΄ τριμήνου και του 2021. Αναμένει όπως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα διατηρήσουν τον εποικοδομητικό τους τόνο για τις τιτλοποιήσεις NPE, με την Alpha να ολοκληρώνει τη συμφωνία για τη συναλλαγή του Galaxy τις επόμενες εβδομάδες και την Εθνική να αναμένεται να ξεκινήσει την τιτλοποίηση Frontier τον Δεκέμβριο. Ο όγκος και η απόδοση των δανείων υπό αναστολή πληρωμής θα είναι επίσης στο επίκεντρο, ενώ η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας και οι πιθανές πτωτικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προσδοκιών ενδέχεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις προς το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, οι απόψεις των διοικήσεων θα αποτελέσουν βασικό επίκεντρο της προσοχής.