’Κοινωνικά ομόλογα’: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών - Στα €90 δισ. οι προσφορές

MarketNews

Μεγάλη η ζήτηση για το τρίτο σκέλος των εκδόσεων "κοινωνικών ομολόγων" από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επενδυτές να δείχνουν αμείωτη όρεξη για το προϊόν που προορίζεται να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας του μπλοκ των 27 κρατών - μελών.

Οι προσφορές για τα 15ετή ομόλογα ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη, με το βιβλίο προσφορών να διαμορφώνεται στα 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. To ανάλογο 10ετές ομόλογο της ΕΕ είχε προσελκύσει προσφορές ύψους 145 δισ. ευρώ.

Η έκδοση των 8,5 δισ. ευρώ  σε ομόλογα αναμένεται να τιμολογηθεί πέντε μονάδες βάσεις κάτω από τα midswaps, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα πιθανόν να έχουν απόδοση μεγαλύτερα κατά 7 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα γαλλικά κρατικά ομόλογο, μολονότι η πιστοληπτική αξιολόγηση βαθμίδας AAA της ΕΕ είναι υψηλότερη από εκείνη της Γαλλίας.

"Η πολύ χαμηλή τιμολόγηση έκανε το συγκεκριμένο deal σχεδόν αυτονόητο", σημειώνει ο Peter McCallum, στέλεχος στρατηγικής επιτοκίων της Mizuho International. "Αυτό οδήγησε και πάλι σε ένα μεγάλο βιβλίο προσφορών για ακόμη μία φορά", πρόσθεσε.

Η ΕΕ εκδίδει το συγκεκριμένο χρέος στο πλαίσιο του - ύψους 100 δισ. ευρώ - προγράμματος SURE για τη θωράκιση της απασχόλησης στις χώρες - μέλη της έναντι των επιπτώσεων της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.