Σχέδιο Τσίπρα για διάσπαση του ΚΙΝΑΛ και εκλογικό “στραγγαλισμό” του ΚΚΕ

Πιέρρος Γιώργος

Σχέδιο Τσίπρα για διάσπαση του ΚΙΝΑΛ και εκλογικό “στραγγαλισμό” του ΚΚΕ , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το μακρινό πια 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας σχημάτιζε κυβέρνηση απαντούσε στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν ποια πρόσωπα θα αξιοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα με μια φράση του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη: “Θα το συζητήσω με το μαξιλάρι μου”, θέλοντας να δείξει ότι μόνο εκείνος θα γνωρίζει τις οριστικές αποφάσεις.

Με οδηγό το 1989

Πέντε χρόνια μετά με τον ΣΥΡΙΖΑ βαριά πληγωμένο από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και σε συνθήκες πανδημίας, ονειρεύεται στο ίδιο μαξιλάρι, μέτωπα της αριστεράς με το Μέρα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, ακόμα και με το ΚΚΕ μέσα. Το 2020 ονειρεύεται συνεργασίες τύπου 1989, με τον Ενιαίο Συνασπισμό, παράλληλα βέβαια ο ίδιος παρουσιάζεται ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης.

Όταν δεν “βγαίνουν τα νούμερα”

Τρικυμία εν κρανίω θα έλεγε κανείς, ωστόσο βλέποντας ότι όταν οι βαριές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα περιοριστούν, ένας εκλογικός αιφνιδιασμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ πιθανός, εξετάζει όλα τα σενάρια και ότι “βγει” μέχρι τις κάλπες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι το κόμμα του δεν καταφέρνει να καρπωθεί τις απώλειες της κυβέρνησης, από τα λάθη στην διαχείριση της πανδημίας και έτσι δεν ποντάρει στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγαλύτερο ποσοστό από την ΝΔ στις κάλπες, όποτε και αν αυτές ανοίξουν. Το “γυρνάει το ματς” που είχε πει στις προηγούμενες εκλογές, είναι μια φράση που τον ακολουθεί, μαζί με την διάψευση, είναι ένα μάθημα που έγινε πάθημα.

Επένδυση σε αδιέξοδο με την απλή αναλογική

Κάπως έτσι βλέπει την σκακιέρα με διαφορετική οπτική και επενδύει σε άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, τέτοιο που να φτάνει το ποσοστό της ΝΔ, ώστε να μην επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση σε εκλογές με απλή αναλογική. Στόχος είναι να τον οδηγήσει σε συμμαχίες που θα τον εκθέσουν, όπως π.χ. με το κόμμα Βελόπουλου ή σε επαναληπτικές κάλπες με απώλειες τέτοιες που θα μειώσουν την διαφορά τουλάχιστον, από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Ο φόβος για οριστικό τέλος και το ΚΚΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι αν ηττηθεί με μεγαλύτερη διαφορά από ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και μάλιστα μετά από το ισχυρό κύμα της πανδημίας, τότε η εικόνα του θα έχει ξεθωριάσει οριστικά. Γνωρίζει επίσης ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΚΕ, είναι απίθανο, επενδύει όμως στην κοινωνική πίεση από την βάση των πολιτών που στρέφονται προς την ευρύτερη αριστερά και στο πρέσινγκ προς το ΚΚΕ προκειμένου να αποσπάσει ψηφοφόρους με την λογική ενός αντιδεξιού μετώπου. 

Το σχέδιο για διάσπαση του ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα ξέρει καλά ότι η Φώφη Γεννήματα δεν θα είναι θετική σε ένα ανάλογο προσκλητήριο και σε αυτή την περίπτωση όμως επενδύει σε διαρροές ψηφοφόρων του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην διάσπαση του ΚΙΝΑΛ αποσπώντας κυρίως στελέχη που κάνουν κριτική στις κεντρικές αποφάσεις του κόμματος, όπως ο Χάρης Καστανίδης.

Με λίγα λόγια ρίχνει δίχτυα για συνεργασίες αναμένοντας τα αποτελέσματα με στόχο να ανακόψει μια ακόμα πορεία της ΝΔ προς την εξουσία.Όσοι δεν αποδεχθούν την πρόσκληση θα πιεστούν με “επιθέσεις φιλίας” τόσο ώστε να έχουν εσωτερικούς τριγμούς και διαρροές ψηφοφόρων.

Ένας θα δεχθεί το προσκλητήριο

Θα έλεγε κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρκετά οπορτουνιστής για να επικαλείται τον Χαρίλαο Φλωράκη, βέβαιο όμως είναι ότι ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ που είναι οι “στόχοι”, έχουν πάθει και έχουν μάθει, αυτή την φορά θα απαντήσουν διαφορετικά στον “φίλο” που χτυπά την πόρτα.

Ο μόνος που μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο προσκλητήριο, ειδικά αν δει τα ποσοστά του να τον οδηγούν εκτός βουλής, είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, αν επιστρέψει όμως, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Έχουμε αρκετά επεισόδια να δούμε μέχρι τις κάλπες, ο “μάγος” δοκιμάζει όλα τα κόλπα.