Το φαινόμενο maskne προέρχεται από τον  συνδυασμό των λέξεων mask + acne.

Η σχετιζόμενη με τις προστατευτικές μάσκες ακμή αποτελεί καινούργιο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους. Η  συνεχής κάλυψη του προσώπου με μάσκα μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Η  επέκταση  της χρήσης μάσκας στον γενικό πληθυσμό αύξησε την συχνότητα του φαινομένου.

Όταν μιλάμε φορώντας μάσκα παγιδεύεται θερμός αέρας, έτσι δημιουργείται ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων και μικροοργανισμών. Ο πολλαπλασιασμός  αυτών  των μικροοργανισμών διαταράσσει την φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος  και ευνοεί την ανάπτυξη  κοινής ακμής.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την τριβή της μάσκας στο δέρμα . Στην πραγματικότητα ο τύπος της ακμής που αναπτύσσεται όταν υπάρχει  υπερβολική θερμότητα  και  ασκείται συνεπώς  πίεση λέγεται  ¨μηχανική ακμή¨ .Κατ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέα σπυράκια ή επιβαρύνεται η προυπαρχουσα  ακμή σε σημεία όπως μύτη, στόμα, πιγούνι.

Πως θα αποφύγουμε τις εξάρσεις της ακμής από χρήση  μάσκας

1. Ελέγχουμε τον τύπο μάσκαςπου χρησιμοποιείται. Λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν έξαρση της ακμής έχουν οι μη χειρουργικές μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

2. Ακολουθούμε μια αποτελεσματικήρουτίνα περιποίησης .Χρησιμοποιούμε την υδατική και την αντηλιακή μας κρέμα. Τα παραπάνω και οι τοπικές θεραπείες για το δέρμα μπορούν να εξισορροπήσουν την φυσική χλωρίδα του δέρματος. Σημασία έχει να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Καλό είναι να αποφεύγονται συστατικά όπως οξέα ή ρετινόλη που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Χρησιμοποιούμε κατάλληλο καθαριστικό πρωί και βράδυ, έτσι απομακρύνονται από τη επιδερμίδα η λιπαρότητα και το σμήγμα.

3. Ελαττώνουμε την χρήση προϊόντων μακιγιάζ. Αποφύγουμε το make up κάτω από την μάσκα, γιατί μπορεί να αποφράξει τους πόρους και να επιδεινώσει την κατάσταση.

4. Φοράμεπάντα καθαρή μάσκα. Σε περίπτωση λιπαρότητας ή εφίδρωσης, η μάσκα πρέπει να αλλάζετε ώστε το ύφασμα που έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα του πρόσωπου να είναι εντελώς καθαρό.

Επίσης προτού φορέσουμε μάσκα θα πρέπει να απολυμαίνουμε κάλα τα χέρια μας γιατί διαφορετικά κάθε φορά που αγγίζουμε την μάσκα υπάρχει κίνδυνος να την μολύνουμε και με παθογόνα μικρόβια των χεριών.

Facebook Comments