Μετά τη συμφωνία για την πώληση της δραστηριότητας σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, ο ΟΤΕ εξαλείφει μια από τις μεγαλύτερες πηγές μεταβλητότητας που είχε, όπως σημειώνει η Citi, κι έτσι διατηρεί τη σύσταση “buy” με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ και περιθώρια ανόδου 47%.

H αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί τη ρουμανική δραστηριότητα ως διακοπείσα για τον ΟΤΕ από το δ’ τρίμηνο, αλλά περιμένει την έγκριση (στο β εξάμηνο του 2021) προτού λάβει υπόψη τα έσοδα και την πληρωμή του ειδικού μερίσματος. Η δραστηριότητα κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία παραμένει προς το παρόν, αλλά ο ΟΤΕ διερευνά στρατηγικές επιλογές.

Με τις απώλειες να αναγνωρίζονται στους φορολογικούς λογαριασμούς της μητρικής εταιρείας, ο ΟΤΕ αναμένεται έτσι να έχει σημαντικά οφέλη κατά τα έτη 2022/23 και ίσως επίσης το 2024. Η δραστηριότητα κινητής τηλεφωνίας θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους ως συνήθως, ωστόσο εάν υλοποιηθεί η πώλησή της θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερα οφέλη για τον ΟΤΕ.

Εκτός από τους χαμηλότερους φόρους το 2022, ο ΟΤΕ θα δει βελτίωση στο κόστος των τόκων (περίπου 10 εκατ. ευρώ το 2021) από τις λήξεις ομολόγων το 2020, χαμηλότερες εκροές αναδιάρθρωσης μετά την ολοκλήρωση του κύριου προγράμματος VRS και χαμηλότερες εκροές γενικότερα.

Όπως εκτιμά η Citi, ο ΟΤΕ θα προφέρει άλλη μία σημαντική αύξηση σχεδόν 20% στις αποδόσεις των μετόχων του το 2021 με το μέρισμα να αυξάνεται στα 0,65 ευρώ / μετοχή και ένα πρόγραμμα επαναγοράς που ισοδυναμεί με άλλα 0,33 ευρώ / μετοχή.

Η Citi σημειώνει επίσης πως υπάρχει ένα “μαξιλάρι” ύψους 100 εκατ. ευρώ μεταξύ των προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών ροών του  ΟΤΕ και του επιπέδου των ταμειακών ροών που εκτιμάται από τη διοίκηση για το 2021,  το οποίο αφήνει περιθώρια για σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ιδίως υπό το φως των φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Εάν μπορεί να επισημανθεί ένα στοιχείο που απογοήτευσε από τον ΟΤΕ, σημειώνει η Citi, θα ήταν ότι το MSR κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις της κατά 1% στο γ’ τρίμηνο, παρά τη βελτίωση κατά 2% σε οργανική βάση. Η Citi είχε υποτιμήσει τον αντίκτυπο του κανονισμού του premium SMS και παράλληλα υπερεκτίμησε την αύξηση του prepaid. Ωστόσο, όπως τονίζει, το περιβάλλον συνεχίζει να είναι ευνοϊκό και παρά τις μακροπρόθεσμες αντιξοότητες, η ανάπτυξη είναι πιθανή το 2021. Ο ΟΤΕ έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον COVID όχι μόνο λόγω του αντίκτυπου περιαγωγής (που συνδέεται με τον τουρισμό) αλλά και το prepaid (από τα lockdowns). Μια αντιστροφή του κλίματος θα βοηθήσει έτσι τον ΟΤΕ περισσότερο από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη.

Έτσι η Citi επιβεβαιώνει τη σύσταση buy για τη μετοχή του ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ και περιθώρια ανόδου 47%, λόγω του ισχυρού ισολογισμού και της σημαντικής αύξησης των αποδόσεων των μετόχων. Παράλληλα τοποθετεί τη μερισματική απόδοση στο 4%, ενώ μετά το μέρισμα ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή που θα δόση το 2021, μη λαμβάνοντας υπόψη πιθανά έκτακτα μερίσματα, θα συνεχιστεί η γενναιόδωρη αυτή πολιτική του ΟΤΕ με μέρισμα 0,75 ευρώ και 0,85 ευρώ ανά μετοχή τα επόμενα δύο χρόνια.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments