Γράφω σήμερα κάτι που μου φαίνεται απολύτως αυτονόητο: ο πρωθυπουργός πρέπει να μιλήσει στους πολίτες και να τους περιγράψει ποιο είναι το σχέδιο από εδώ και πέρα. Προφανώς, δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα. Αλλά και οι πολίτες δεν μπορούν να φιλτράρουν πληροφορίες από 10 διαφορετικές μεριές και πηγές για να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το τι τους ξημερώνει. 

Μιλώντας με πρωθυπουργικούς συνεργάτες χθες αποκόμισα την αίσθηση και στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει μια εμφανής αμηχανία. Οι αριθμοί δεν αποκλιμακώνονται με την ταχύτητα που προβλεπόταν και γι’ αυτό φταίει το ότι και το lockdown δεν τηρείται με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η κόπωση των πολιτών δεν μπορεί να είναι διαρκώς η δικαιολογία. 

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήνει τα κεντρικά μηνύματα ούτε στον Πέτσα, ούτε στον Χαρδαλιά, ούτε στον Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να ψέγω τους προαναφερθέντες. Στη Γερμανία η Μέρκελ μίλησε και έδωσε ορατότητα στους πολίτες. Ο Μακρόν στη Γαλλία μίλησε, το ίδιο και ο Κουρτς στην Αυστρία. Εκεί οι πολίτες έχουν μια εικόνα για το τι τους ξημερώνει το επόμενο διάστημα. Ακόμα και αν αυτά που έχει να πει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά, πρέπει να τα πει, για να σταματήσει η παραφιλολογία και να μην…παραπονούνται στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου για τους δημοσιογράφους που κάνουν βιαστικές ερωτήσεις ή για τους πολίτες που θέλουν να ξέρουν. 

Όσο δύσκολη και να είναι η κατάσταση, ο πρωθυπουργός είναι ένα πρόσωπο με απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες. Πρέπει να περιγράψει τις αποφάσεις του, όσο δύσκολες και επίπονες και αν είναι. Δεν μπορούν οι πολίτες να τις μαθαίνουν από συζητήσεις με ξένα πανεπιστήμια ή επιμελητήρια…

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments