Πρόστιμο €312.500 θα καταβάλλει η Ελλάδα σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που ήταν 3 χρόνια υπό κατάληψη
Πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ θα αναγκαστεί να καταβάλει η χώρα μας σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου
Πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ θα αναγκαστεί να καταβάλει η χώρα μας σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου
Πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ θα αναγκαστεί να καταβάλει η χώρα μας σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για πάνω από τρία χρόνια.
H απόφαση ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο έκρινε πως το κράτος δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία.
Η κατάληψη ξεκίνησε στις 22 Απριλίου 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το μετέτρεψαν σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Επί περίπου 40 μήνες – και παρά το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια κ. Παπαχελά είχε επανειλημμένα ζητήσει την αποχώρηση των ατόμων που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της- δεν είχε γίνει καμιά κίνηση για την εκκένωση του κτιρίου.
Αυτό εν τέλει συνέβη στις 10 Ιουλίου 2019, όταν η αστυνομία μπήκε στο ξενοδοχείο, απομακρύνοντας τους καταληψίες.
Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου προσέφυγε δικαστικά, αλλά τα αιτήματά της είτε απορρίφθηκαν είτε δεν εξετάστηκαν καθόλου από τις ελληνικές αρχές. Κι όλα αυτά ενώ η ίδια έπρεπε να πληρώσει τα χρέη της. Μέσα σε μια διετία, οι λογαριασμοί είχαν φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 142.000 ευρώ, ενώ το 2018 αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει όσα χρωστούσε και να αποφύγει τη φυλάκιση.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε «παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατάληψης, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους. Η πρώτη προσφεύγουσα και η ανώνυμη εταιρεία, της οποίας είναι ο μοναδικός μέτοχος, κατήγγειλαν ότι οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα για την εκκένωση του ξενοδοχείου τους. Οι καταγγελίες των αιτούντων ήταν ανεπιτυχείς και δεν επιβλήθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των χώρων. Εν τω μεταξύ, η πρώτη προσφεύγουσα είχε αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι της λόγω των χρεών που είχαν δημιουργηθεί».
Έτσι, το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία), 2.500 ευρώ για έξοδα και επιπλέον άλλες 10.000 ευρώ στην κα Παπαχελά για μη χρηματική ζημιά.
Το κράτος καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.
Facebook Comments