Με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενός πιο μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών θα ξεκινήσει το 2021 η Ελλάδα, σύμφωνα με την Société Générale, μετά και τις νέες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για επέκταση του PEPP.

Κατά τη γαλλική τράπεζα, ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας που θα έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, και εκτιμά πως συνολικά θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 175 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας εξόδους της Ε.Ε στις αγορές υπό το πρόγραμμα SURE.

Το 2021 θα κυριαρχηθεί από μακροπρόθεσμες εκδόσεις ομολόγων, όπως εκτιμά, ενώ κάποιες χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν ήδη ανακοινώσει τις διάρκειες που θέλουν να εκδώσουν. Η έκδοση και άρα η ζήτηση για πιο μακροπρόθεσμους τίτλους είναι λογικές, όπως επισημαίνει, λόγω και των πολύ χαμηλών και κυρίως αρνητικών αποδόσεων που έχουν πλέον οι  βραχυπρόθεσμοι τίτλοι.

Η Γαλλία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να εκδώσουν νέους 50ετείς τίτλους στο α’ τρίμηνο του έτους, όπως αναμενόταν ευρέως από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Άλλοι μεγάλοι εκδότες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι πιθανό να είναι παρόντες στο “κομμάτι” της 15ετίας και της 30ετίας μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, η Πορτογαλία πιθανώς να εκδώσει νέο 30ετές ομόλογο μετά από ένα 10ετές τον Ιανουάριο, η Αυστρία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει μία έκδοση πολύ μεγάλης διάρκειας ενώ η Ιρλανδία είναι πιθανόν να εκδώσει 20ετή/30ετή ομόλογα στο β’ τρίμηνο μετά την έκδοση νέου 10ετούς τον Ιανουάριο. 

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως μετά το νέο 10ετές τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά αναμένεται να εξετάσει την έκδοση πιο μακροπροθέσμων τίτλων 20ετών ή 30ετών, στο α’ τρίμηνο. Συνολικά για το 2021, τοποθετεί την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα 11 δισ. ευρώ, μετά τα 12 δισ. ευρώ που άντλησε φέτος, ενώ εκτιμά πως η χώρα θα προχωρήσει συνολικά σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις θα έχουν μέγεθος 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο και την τρίτη τον Ιούλιο, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2021 θα “κλείσει” τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της DZ Bank η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ το 2021, από 12 δισ. ευρώ φέτος, “βλέποντας” έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου καθώς και την επανέκδοση του ομολόγου λήξης 2026 (το 7ετές του 2019 οποίο το 2021 θα είναι 5ετές).

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments