Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα κατά 3,5 μονάδες βάσης στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 0,57%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το κόστος δανεισμού των χωρών της Νότιας Ευρώπης μειώθηκε σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 σε μεγάλες οικονομίες αντιστάθμισαν την προοπτική επανόδου στην κανονικότητα χάρη στο εμβόλιο και τη συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις συζητήσεις για το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η νέα αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη λίγες μόνο ημέρες μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας από το σοκ του κορονοϊού. Οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έτειναν να επωφελούνται όταν βελτιωνόταν το κλίμα για την ανάκαμψη και όταν η αβεβαιότητα τροφοδοτούσε προσδοκίες για στήριξη από την ΕΚΤ, συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. “Η αγορά παραμένει επιφυλακτική για το φως στο τέλος του τούνελ”, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank. “Ενώ τα γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να κινούνται με βάση αφενός μεν τις ελπίδες από το εμβόλιο και αφετέρου τις ανησυχίες για τα lockdown, τα spreads (οι διαφορές αποδόσεων) συνεχίζουν να μειώνονται καθώς ‘η ΕΚΤ διατηρεί τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες”, πρόσθεσε.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε έως το 0,492%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων υποχώρησαν στα νέα χαμηλά επίπεδα των -0,006% και -0,044%, αντίστοιχα. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων παρέμεινε σταθερή, έχοντας υποχωρήσει έως το -0,627%, κοντά στο χαμηλό επίπεδο ενός μηνός (περίπου -0,64%). Η Ιταλία θα πρέπει να επιβάλει νέους περιορισμούς κατά τη διάρκεια των εορτών για να ελέγξει τη μετάδοση και να αποφύγει ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα κορονοϊού, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η Γερμανία είναι απίθανο να άρει το lockdown της στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε χθες κορυφαίος συνεργάτης της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, θα κινηθεί στην υψηλότερη βαθμίδα περιορισμών της Αγγλίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γερμανία κέρδισε φέτος πάνω από 7 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις νέων ομολόγων καθώς οι αρνητικές αποδόσεις ώθησαν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments