Εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που ξέσπασε στο παγκόσμιο στερέωμα, μετά από χαλάρωση των τηρούμενων περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την αλλαγή των θερμοκρασιών και μετάλλαξης του ιού, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) η εμπορία του πρώτου τεστ Covid-19 στο σπίτι και μάλιστα χωρίς ιατρική συνταγή.

Η έγκριση του νέου επαναστατικού τεστ προσφέρει ανίχνευση του ιού σε 20 λεπτά και θα πωλείται στις ΗΠΑ μόλις 30 δολάρια, κάνοντας ένα άλμα στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊου, όπως τόνισε ο επικεφαλής της FDA Στίβεν Χαν.

Αρχικά θα κυκλοφορήσουν 3 εκατομμύρια μονάδες τoν Ιανουάριο και θα προωθηθούν στην αμερικανική αγορά από την κατασκευάστρια εταιρία Ellume, η οποία θα παράξει εκατομμύρια τεστ τους επόμενους μήνες. Το νέο τεστ έχει επιτυχία 96% σε θετικά δείγματα ενώ 100% σε αρνητικά, σύμφωνα με τη FDA.

Δυστυχώς στην χώρα μας κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο για να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτή τη στιγμή ο κρατικός φορέας διενεργεί τεστ κατ΄ οίκον υπό προϋποθέσεις, α) σε ευπαθή ομάδα ανθρώπων με συμπτώματα πυρετού, β) σε περίπτωση ιχνηλάτησης και γ) σε ξαφνικά έντομα συμπτώματα ασθενών με αποστολή κρατικού κλιμακίου, μετά από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να μεταβούμε σε διαγνωστικό κέντρο που κάνει τεστ covid-19, κάτι που επιφέρει κινδύνους μετάδοσης του ιού όσο και αν τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Βάση πιθανοτήτων ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.

Αν και έχει οριστεί πλαφόν στις χρεώσεις του τεστ, τα περισσότερα ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούν καθολικά τις τιμές ανεβάζοντας αρκετά το κόστος για κατ΄ οίκον τεστ. Για παράδειγμα το τεστ τύπου μοριακού κατά μέσω όρο χρεώνεται κοντά στα 100 με 130 ευρώ, λόγο του ότι θα γίνει στο σπίτι ή την εταιρία που εργαζόμαστε. Χρέωση δηλαδή της υπηρεσίας πέραν από το κόστος του τεστ που επιλεγεί να υλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας επικοινωνήσαμε με την παλαιότερη εταιρία κατασκευής, εισαγωγής και εμπορίας ιατρικών ειδών στην Ελλάδα. ο λόγος για την «Κυφίδης Χριστόφορος και ΣΙΑ ΕΕ» (www.kifidis-orthopedics.gr), η οποία με πορεία 100 ετών και έχοντας το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στη μάχη κατά του κορωνοϊού, προσφέρει εντελώς δωρεάν τεστ στο σπίτι μας, τηρώντας αυστηρά όχι μόνο το νόμιμο πλαφόν αλλά ακόμα πιο χαμηλά θέλοντας να μπει στη πρώτη γραμμή αυτής της υπηρεσίας που προσφέρεται και στη χώρα μας.

Μιλώντας με τον υπεύθυνο της εταιρίας μας ενημέρωσε τα κάτωθι: «Το ότι εγκρίθηκε στις ΗΠΑ αυτή η νέα μορφή τεστ είναι μία ευχάριστη είδηση και ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσει και στην χώρα μας. Εως τότε όμως κινούμαστε με τα έως τώρα τεστ Η εταιρία μας με την αξιοπιστία που φέρει αναλαμβάνει την όλη διαδικασία μεταφοράς  του δείγματος  σε εργαστήριο (τεστ τύπου μοριακό) και κοινοποιούμε τις απαντήσεις μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Για  τα τεστ άμεσου αποτελέσματος (rapid test) αντιγόνου (με ρινικό επίχρισμα) ή αντίστοιχα αντισωμάτων (με λήψη αίματος) το αποτέλεσμα εξάγεται μετά από διάστημα 15 λεπτών και ανακοινώνεται στον διενεργούντα το τεστ.

Καλύπτουμε σε παροχή και διενέργεια λήψεων για όλα τα διαθέσιμα τεστ (μοριακό-αποτέλεσμα μέσω  εργαστηριακού ελέγχου) – αντιγόνου (με λήψη ρινικού επιχρίσματος) – αντισωμάτων (με λήψη αίματος)  και αντιγόνου και γρίπης (με λήψη ρινικού επιχρίσματος). Εξυπηρετούμε ανάγκες για διενέργεια τεστ ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων (Εταιρείες -Οργανισμοί- Σωματεία). Πιστοποίηση και  εγγύηση των υπηρεσιών μας η πορεία τής επιχείρησης για 100 χρόνια στον Ιατρικό κλάδο με συνέπεια – φερεγγυότητα και σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται, παραμερίζοντας ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα το οικονομικό όφελος και την αισχροκέρδεια έχοντας το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πέφτοντας ακόμα πιο χαμηλά από το πλαφόν που έχει ορίσει το κράτος. Ευχή μας να περάσει το συντομότερο όλο αυτό μπαίνοντας σε μια κανονικότητα».

Facebook Comments