Περιπέτεια ανάμεσα σε παγετώνες και ηφαίστεια: Ένα οδοιπορικό στον Ring Road 1 της Ισλανίας

Σάλτας Νίκος

Περιπέτεια ανάμεσα σε παγετώνες και ηφαίστεια: Ένα οδοιπορικό στον Ring Road 1 της Ισλανίας , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
Η Ισλανδία είναι μία χώρα αντιθέσεων απομονωμένη στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης. Η νησιωτική αυτή χώρα του Βόρειου Ατλαντικού είναι διάσημη τόσο για τις θερμές πηγές της όσο και για τα χιονισμένα λιβάδια της. Η παραδοσιακή εκτροφή αλόγων ευδοκιμεί ακόμη στη χώρα, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη παραγωγή αλουμινίου. Ο τουρισμός, πρόσφατα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας. Η παρθένα φυσική ομορφιά του νησιού που βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, η συναρπαστική ποικιλομορφία των τοπίων του και οι αντιθέσεις που δημιουργούν τα ενεργά ηφαίστεια και οι παγετώνες, προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

 Ένα Σαββατοκύριακο ασφαλώς δεν αρκεί για να εξερευνήσει κανείς τις σημαντικότερες ομορφιές της Ισλανδίας. Χρειάζεται ένας γύρος με το αυτοκίνητο για να αποκαλύψει το νησί την ιδιαίτερη γοητεία του. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο της Ισλανδίας είναι περιορισμένο. Πολλά μέρη είναι προσπελάσιμα μόνο από χωματόδρομους, ειδικά στην ενδοχώρα. Ο σημαντικότερος δρόμος της Ισλανδίας, ο Ring Road 1, επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ενώ γύρω από την πρωτεύουσα Reyjkavic έχει εξελιχθεί σε αυτοκινητόδρομο με λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, σε κάποιες περιοχές του τμήματος Hringvegur, δεν έχει καν ασφαλτοστρωθεί.

 Το MINI Cooper S Countryman ALL4 (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 6,5-6,2 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 149-142 g/km) είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για να βιώσετε μία ισλανδική περιπέτεια ανάμεσα σε παγετώνες και ηφαίστεια. Το σύστημα τετρακίνησης ALL4 κατανέμει την ισχύ των 131 kW/178 PS του 4-κύλινδρου βενζινοκινητήρα με τεχνολογία MINI TwinPower Turbo μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών ανάλογα με την πρόσφυση του οδοστρώματος και τις συνθήκες οδήγησης. Η απόσταση από το έδαφος των 16,5 εκατοστών εξασφαλίζει απρόσκοπτη οδήγηση ακόμη και σε σκληροτράχηλα εδάφη. Με χώρο αποσκευών από 450 έως 1.390 λίτρα, το πενταθέσιο MINI ανταποκρίνεται ακόμη και στα πιο μακρινά ταξίδια.

Με κατεύθυνση προς το νότο ο δρόμος ακολουθεί την ακτογραμμή στην οποία συναντάμε πολλά φιόρδ για 200 περίπου χιλιόμετρα. Και τότε εμφανίζεται στον ορίζοντα ο παγετώνας Vatnajökull, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με έκταση 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Vatnajökull βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου εθνικού δρυμού, στον οποίο θα βρείτε επίσης γραφικά τοπία με ποταμούς, καταρράκτες και ενεργά ηφαίστεια. Παρακάτω στην ίδια διαδρομή υπάρχουν παρακάμψεις προς το εσωτερικό του νησιού οι οποίες οδηγούν σε χωματόδρομους που περνούν από χωμάτινες ερήμους και μέσα από απόκοσμα τοπία απολιθωμένης λάβας. Κοντά στο χωριό Seloss, αξίζει τον κόπο να αφήσετε τον Ring 1 και να κατευθυνθείτε προς τα βόρεια για 60 χιλιόμετρα ώστε να αντικρύσετε ένα εντυπωσιακό θέαμα της φύσης. Ο διπλός καταρράκτης Gullfoss μαζί με τους γειτονικούς θερμοπίδακες συνθέτουν τον Χρυσό Κύκλο, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Στο βόρειο τμήμα του Ring Road 1 χαρακτηριστικές είναι οι αντιθέσεις που δημιουργούν στο τοπίο οι επιφάνειες των παγετώνων με τις θερμές πηγές, το νερό των οποίων πηγάζει από το ηφαιστειακό εσωτερικό της Γης. Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από τη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού. Οι τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας συναντώνται ακριβώς κάτω από το νησί. Σε αυτό οφείλουν την ύπαρξή τους οι θερμές πηγές και η λιωμένη λάβα που αναδύεται στην επιφάνεια και μεταβάλλει συνεχώς το τοπίο του νησιού.

Η τετρακίνηση του MINI Cooper S Countryman ALL4 αποδεικνύεται χρήσιμη στην παράκαμψη προς τη χερσόνησο Vestfirðir με τους έντονους σχηματισμούς φιόρδ. Το τοπίο αυτό με τις απόκρημνες ακτές της αρκτικής ζώνης στο βορειοδυτικό άκρο της Ισλανδίας είναι προσπελάσιμο κυρίως από χωματόδρομους. Το μονοπάτι που οδηγεί προς το ψαροχώρι Reykhólar, στο δυτικό άκρο του νησιού, περνά μέσα από θηριώδεις ορεινούς όγκους ηφαιστειακής προέλευσης.

Όμως οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η φύση της Ισλανδίας δε σταματούν, ακόμη κι αν έχεις διανύσει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα στον Ring Road 1 οδηγώντας σε απάτητους χωματόδρομους. Κοντά στο χωριό Reykjahlið, αξίζει μία βουτιά στα τυρκουάζ νερά της γεωθερμικής πηγής του σπηλαίου Jarðböð. Συναρπαστική εμπειρία είναι επίσης ο περίπατος στα εδάφη με το θειάφι που αχνίζει στη γύρω περιοχή. Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης όλης της Ευρώπης. Τα νερά του Dettifoss πέφτουν ορμητικά από ύψος 100 μέτρων περίπου σε ένα φαράγγι με αντίστοιχο βάθος.

Τα εκπληκτικά τοπία και οι πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με τη φύση στην πιο παρθένα της μάλιστα μορφή, καθιστούν την Ισλανδία έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό. Ακόμη κι αν οδηγείς ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα όπως το MINI Cooper S Countryman ALL4, οι ομορφιές του νησιού απλά σε κάνουν να θέλεις ‘κόψεις ταχύτητα’ αποζητώντας πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ο μόνος λόγος για να βιαστείς ως ταξιδιώτης είναι στην επιστροφή προς την προβλήτα Seyðisfjörður pier, ώστε να μη χάσεις το επόμενο καράβι. Ας μην ξεχνάμε ότι το ferry που συνδέει την Ισλανδία με την υπόλοιπη Ευρώπη αναχωρεί από το λιμάνι μόνο μία φορά την εβδομάδα.