Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10-12 δισ. Ευρώ με την έκδοση βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους το 2021, σχεδόν το ίδιο ποσό με το 2020, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία της στις αγορές ομολόγων, όπως τόνισαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Η Ελλάδα εξέδωσε επταετή, 10ετή και 15ετή κρατικά ομόλογα το 2020, και άντλησε συνολικά 12 δισ. Ευρώ, επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που “προκάλεσε” το πρόγραμμμα αγοράς assets της ΕΚΤ.

“Θέλουμε να αντλήσουμε περί τα 10-12 δισ. Ευρώ το 2021, ενώ οι νέες εκδ΄δόσεις θα έχουν χρόνο ωρίμανσης μικρότερο και μεγαλύτερο των 10 ετών”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η Ελλάδα, με αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά από απουσία ετών.

Δοκίμασε τις αγορές με εκδόσεις κάποιων ομολόγων μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού για το 2020, για πρώτη φορά από το 2009, που είχε σταματήσει να βγαίνει στις αγορές.

“Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες”, ανέφερε ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε στο 0,6% από το περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, μετά από την ένταξη της στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για την πανδημία.

Η χώρα έχει συσσωρεύσει ένα αποθεματικό μετρητών περίπου 35 δισ. Ευρώ, αρκετό για να καλύψει δύο χρόνια χρέους που λήγει, με την προϋπόθεση ότι θα μετακληθούν τα έντοκα γραμμάτια.

Πρέπει στο επόμενο έτος να αποπληρώσει 6 δισ. Ευρώ σε χρέος και 5,5 δισ. Ευρώ σε τόκο στο επόμενο έτος.

Facebook Comments