Μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2020 και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω αυτό τον μήνα καθώς οι ανανεωμένοι περιορισμοί για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού πλήττουν τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ, σύμφωνα με έρευνα.

Με τον βαθμό μετάδοσης του ιού να μεγαλώνει στην Ευρώπη, οι χώρες έχουν βάλει φρένο στη δημόσια ζωή. Η Γερμανία αναμένεται να επεκτείνει το αυστηρό της lockdown έως τα τέλη του έτους και η Ιταλία αποφάσισε την Τρίτη να συνεχίσει να εφαρμόζει κάποιους περιορισμούς.

Με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, την ανεργία να αυξάνεται και το χρέος να εκτινάσσεται σε επίπεδα-ρεκόρ, η ΕΚΤ παρουσίασε περισσότερα μέτρα στήριξης τον περασμένο μήνα για να απεγκλωβίσει την οικονομία της Ευρωζώνης από την διπλή ύφεση.

Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να ανακτήσει το momentum αργότερα το τρέχον έτος χάρη στις ελπίδες για εμβόλιο και να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα εντός διαστήματος δύο ετών, διαπιστώνει έρευνα του Reuters.

Ο τελικός δείκτης PMI της IHS Markit, που γίνεται αντιληπτός ως ένα καλό μέτρο της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στις 49,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 45,3 μονάδες τον Νοέμβριο, ωστόσο δεν ξεπέρασε τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που τον τοποθετούσαν στις 49,8 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι ενδείξεις κάτω των 50 μονάδων καταδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 46,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, καλύτερα σε σχέση με τις 41,7 μονάδες του προηγούμενου μήνα αλλά πολύ χειρότερα σε σχέση με την εκτίμηση των 47,3 μονάδων.

 

Facebook Comments