«Έφοδος στο Καπιτώλιο– Βουλευτές μιλούν για απόπειρα πραξικοπήματος» είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt. «Χάος στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος καλεί την Εθνοφρουρά», γράφει η Tagesspiegel. «Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον» επισημαίνει η Berliner Zeitung. «Απόπειρα πραξικοπήματος» βλέπει και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου N-TV στην Ουάσιγκτον. Για «επίθεση στη Δημοκρατία» κάνει λόγο το Spiegel Online. «Μία από τις πιο αποτρόπαιες ημέρες της νεότερης αμερικανικής ιστορίας», σχολιάζει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «ο πολιτικός διχασμός, που τρέφεται συνεχώς από την παραφιλολογία του απερχόμενου προέδρου περί απάτης, βρήκε την Τετάρτη έναν ακόμη χώρο να εκδηλωθεί στην Ουάσιγκτον.

Στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικανοί επιχείρησαν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης Μπάιντεν. Στους δρόμους της πόλης σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ, που δεν κοιμούνται με το Σύνταγμα κάτω απ το μαξιλάρι τους, διαδήλωναν τον θαυμασμό τους για το είδωλό τους. Δεν μπορεί έτσι να ξαναβρεί τα λογικά της η Αμερική, ακόμη κι αν είναι μετρημένες οι μέρες του τιμωρητικού και εκδικητικού νάρκισσου στον Λευκό Οίκο. Η αλλαγή ηγεσίας δεν σηματοδοτεί αυτομάτως το τέλος του τραμπισμού».

Νηφάλιος σχολιασμός από τη Süddeutsche Zeitung: «Αυτή την ημέρα τα μέλη του Κογκρέσου θα ανακοίνωναν και επισήμως τις ψήφους των εκλεκτόρων. Η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν με την επίσημη επιβεβαίωση του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών. Από τη στιγμή που πιστοί οπαδοί του Τραμπ ενστερνίζονται τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, προφανώς δεν θα ήταν μία διαδικασία χωρίς απρόοπτα, αλλά και αυτά θα είχαν αίσιο τέλος μετά από μακρά συζήτηση. Αντ αυτού η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία των ΗΠΑ. Φαντάζει ως λογικό αποκορύφωμα της καταστροφικής προεδρίας Τραμπ ότι οι οπαδοί του εισβάλλουν στα ιερά και τα όσια της αμερικανικής Δημοκρατίας». Σε υψηλούς τόνους το σχόλιο της εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger: «Οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να σκεφθούν, αν πραγματικά θέλουν να συνεχίσουν να τρέχουν πίσω από έναν ηθοποιό που υποδύεται τον δικτάτορα».

Ιστορική κατάρρευση Ρεπουμπλικανών στη Τζόρτζια

Λίγο πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο είχαν ανακοινωθεί τα πρώτα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια που, εάν τελικά επιβεβαιωθούν, φέρουν τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν την πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία. Ο λόγος και πάλι στη Süddeutsche Zeitung: «Ο πληγωμένος νάρκισσος καταστρέφει τον καθρέφτη που κρατούν μπροστά του. Κι επειδή αυτό δεν αρκεί, πρέπει να παρασυρθούν στην άβυσσο όλα όσα συνδέονται με την προεδρία του: Οι οπαδοί, το κόμμα, η πλειοψηφία. Η εκλογική αναμέτρηση στην Τζόρτζια αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος κινητοποιεί τον κόσμο όλο και λιγότερο. Η πιο ρεπουμπλικανική από όλες τις πολιτείες περνάει στους Δημοκρατικούς και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγω στην κινητοποίηση των μαύρων ψηφοφόρων, στη δραστηριοποίηση μίας αστικής εκλογικής πελατείας, αλλά και στον αποθαρρυντικό παράγοντα που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ».

Η Tageszeitung (TAZ) σχολιάζει την ιστορική ανατροπή στη Τζόρτζια ως εξής: «Ποτέ στο παρελθόν ένας Δημοκρατικός δεν έχει κερδίσει επαναληπτικές εκλογές στην παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία. Τώρα η Τζόρτζια φαίνεται να στερεί από τους Ρεπουμπλικανούς τον έλεγχο της Γερουσίας. Το παράδειγμα της Τζόρτζια δείχνει ότι όταν αποτυγχάνει η προσπάθεια να κρατηθούν μακριά από τις εκλογές οι μαύροι, οι Asian Americans και οι Ισπανόφωνοι, τότε οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να χάσουν ακόμη και εκεί που πάντοτε κέρδιζαν».

«Εξέγερση» των πιστών, «υποχώρηση» της κυβέρνησης

Σε ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος: Την απόφαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία γιορτάζοντας τα Θεοφάνεια, καθώς και την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζει στην ιστοσελίδα του (Tagesschau.de) το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). «Οι ορθόδοξοι εξεγείρονται απέναντι στα μέτρα για τον κορωνοϊό» επιγράφεται σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα, που επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναδιπλώνεται. Θεωρητικά οι εκκλησίες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές λόγω αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό. Κι όμως, γιορτάζουν την εορτή των Θεοφανείων μαζί με τους πιστούς». Ως παράδειγμα αναφέρεται η λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών όπου «συμμετέχουν περίπου 30 πιστοί, φορώντας μάσκα και τηρώντας αποστάσεις. Όλοι αναμένουν το αποκορύφωμα της λειτουργίας, την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας. Ο ίδιος προσφέρει τον αγιασμό κρατώντας ένα κλαδί βασιλικό, ο ένας μετά τον άλλον οι πιστοί πλησιάζουν το πρόσωπό τους και κάνουν τον σταυρό τους. Έτσι γίνεται, εδώ και αιώνες. Αλλά φέτος κάποιοι το θεωρούν πράξη αντίστασης, ενώ για άλλους είναι απλώς αμέλεια».

Η ανταποκρίτρια της ARD σημειώνει ότι σύμφωνα με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν με την αλλαγή του χρόνου οι εκκλησίες θα έπρεπε να κλείσουν, αλλά «η απάντηση της εκκλησίας ήρθε άμεσα: την επόμενη μέρα ο επίσκοπος Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ανακοίνωσε ότι ‘οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, ώστε οι πιστοί να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία για τα Θεοφάνεια. Αυτό θα γινόταν βεβαίως με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και αποστάσεων, που είχαν εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κατ αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία αγνόησε την κυβέρνηση. Η οποία αντέδρασε με μία έκκληση: ‘Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και αυτό ισχύει και για την Εκκλησία είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Εκεί έμεινε το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα λεπτό για την κυβέρνηση».

Facebook Comments