O Ματέο Ρέντσι, τελικά, δεν έκανε πίσω και απέσυρε τους δυο υπουργούς του με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Άγνωστό παραμένει ποιο δρόμο θα θλήσει τώρα να ακολουθήσει. 

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είχε ζητήσει να μην συνεχισθεί η φάση αυτή επικίνδυνης αβεβαιότητας και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με τους στενότερους συνεργάτες του άφησε να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένος να ανανεώσει και να ξαναγράψει, σε ένα βαθμό, το πρόγραμμά του.

Αλλά ο Ρέντσι, προς το παρόν, είπε όχι. Μιλώντας σε δεκάδες δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι οι δυο υπουργοί του (Γεωργίας και Ισότητας) και ο ένας υφυπουργός του, παραιτούνται από την κυβέρνηση και ότι η απόφασή τους ανακοινώθηκε ήδη με επιστολή και στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο Ρέντσι τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι «χάρη στην πίεση του κόμματός του, βελτιώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κόντε ότι απέφυγε τον διάλογο στους κατάλληλους, θεσμικούς χώρους και προτίμησε τις εξαγγελίες μέσω τηλεοράσεως και διαδικτύου.

Τι θα κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός;

Τώρα, όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν ποιο δρόμο θα θελήσει να ακολουθήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πιθανώς, θα παραιτηθεί μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και στην συνέχεια (αν του δοθεί και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία, πάντα με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και των Πέντε Αστέρων.

Ο Ρέντσι δεν έκλεισε οριστικά την πόρτα, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να πάρει μέρος σε διάλογο, με στόχο μια προγραμματική  συμφωνία  μέχρι το 2023, όταν λήγει δηλαδή  η νομοθετική περίοδος. Όλα δείχνουν, βέβαια, ότι η όλη αυτή διαδικασία δεν θα είναι  απλή.

Τις τελευταίες ώρες πάντως μειώθηκαν οι πιθανότητες να ενταχθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία μια νέα ομάδα, «πρόθυμων», κεντρώων βουλευτών. Όπως τόνισαν πολλοί σχολιαστές, ο πρόεδρος Ματαρέλα έστειλε το σαφές  μήνυμα ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν την πολιτική ζωή της χώρας, και δεν τιμούν  όποιον τις σχεδιάζει.

Όσο για μια τυχόν θεσμική κυβέρνηση, με σχεδόν όλα τα κόμματα της χώρας, στην φάση αυτή θεωρείται η (προ)τελευταία λύση, μόνον για  να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Facebook Comments