Ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα των δημοσιογράφων και των πολιτικών αναλυτών είναι ο χρόνος των εκλογών και η πρόωρη διεξαγωγή τους. Στα 34 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική δημοσιογραφία, δεν θυμάμαι να πέρασε χρονιά που να μην προβλέπονταν πρόωρες εκλογές. Έτσι και φέτος. Δεν πρόλαβε να μπει το 2021 κι άρχισαν τα δημοσιεύματα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκαλέσει το νωρίτερο τον Ιούνιο και το αργότερο τον Οκτώβριο πρόωρες εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική, εκμεταλλευόμενος την μεγάλη διαφορά που συνεχίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις να δίνουν στον ίδιο και στη ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα μεγάλο προβάδισμα που διατηρείται παρά τις όποιες γκρίνιες για την διαχείριση της πανδημίας. Και τούτο διότι είναι προφανές ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι θυμωμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον έχει συγχωρέσει για την καταστροφική του διακυβέρνηση (2015-2019).  Και συγχρόνως ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να διαμορφώσει μια πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση κι ατζέντα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και την πολιτική της. 

 

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι λογικό να σκέπτονται κάποιοι πως το 2021 θα μπορούσε να είναι χρονιά εκλογών, μολονότι παραδοσιακά στο μέσο της θητείας τους καμία κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως τώρα, δεν προσφεύγει σε εκλογές. Ουδέποτε συνέβη αυτό. Εκλογές μέσα στον ίδιον χρόνο η μέσα στα πρώτα δύο χρόνια γίνονται είτε γιατί το πρώτο κόμμα δεν έχει πλειοψηφία και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως συνέβη το 1989-1990 τρεις φορές η το 2012 δύο φορές, είτε γιατί έχασε την πλειοψηφία, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015. Ποτέ άλλοτε μετά την παρέλευση μόλις μιάς διετίας κόμμα που διατηρούσε πλειοψηφία κατέφυγε σε εκλογές, με την εξαίρεση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή το 2009, όταν επικρατούσαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην οικονομία που τελικά οδήγησαν στην άτυπη χρεωκοπία της Ελλάδας και την προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης τον Μάιο του 2010, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου.

Ο λόγος που δεν γίνονται εκλογές στο μέσον μιάς θητείας είναι γιατί μια κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει λόγο να το κάνει. Αφού δεν έχει προλάβει να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της ακόμα. Κι ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει ότι κανένας, ούτε  καν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έχουν κατορθώσει να κερδίσουν τρεις η περισσότερες διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν έχει λόγο να διακινδυνεύσει να περιορίσει τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία, που ποτέ στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας δεν ξεπέρασε τα 8 έτη για κανένα ηγέτη, (το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην εξουσία 11 χρόνια συνεχώς το 1993-2004 αλλά με διαφορετικούς ηγέτες. Αρχικά τον Α. Παπανδρέου κι ακολούθως τον Κώστα Σημίτη). 

Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να επιδιώξει να κάνει κάτι τέτοιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος. Παρά τα όσα γράφονται. Προφανώς ούτε ο ίδιος, που διακρίνεται για την υπευθυνότητα του, τον βλέπει. Γι αυτό και στην συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου το διέψευσε κατηγορηματικά και τόνισε πως επιδίωξη του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. 

Πιστεύω πως είναι ειλικρινής. Γιατί να μην την εξαντλήσει; Τα πλεονεκτήματα, που διαθέτει σήμερα έναντι των αντιπάλων του το πιθανότερο είναι πως θα τα διατηρεί και το 2023. Αφού δεν υπέστη πολιτική ζημία από την διαχείριση μιάς πρωτοφανούς και πολύ σκληρής κατάστασης, όπως είναι η πανδημία, γιατί να υποστεί όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα κι η κοινωνία κι η οικονομία αρχίσουν να αποκαθιστούν τις τρομερές ζημίες που τις προκάλεσε ο COVID-19. Αντίθετα, εκτίμηση μου είναι ότι θα φανεί ακόμα καλύτερα τότε η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και θα προσποριστεί περισσότερα οφέλη, που σήμερα δεν μπορεί να έχει λόγω της κοινωνικής κόπωσης και της οικονομικής καχεξίας λόγω της πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση, κανένας πρωθυπουργός, πόσο μάλλον ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι τόσο ανεύθυνος για να προκαλέσει πρόωρες και μη αναγκαίες εκλογές προτού αντιμετωπιστεί η πανδημία και καταλαγιάσει η υγειονομική κρίση. Κι αυτό ουδείς γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί. Θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εμβολιασμών, την αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως, τις τυχόν μεταλλάξεις του, κοκ. Σε κάθε περίπτωση εκλογές με τους ψηφοφόρους να φορούν μάσκες για να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα, αποκλείεται να πραγματοποιηθούν!

Facebook Comments