Γεννηματά: Όχι άλλα λάθη,κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

MarketNews

Γεννηματά: Όχι άλλα λάθη,κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ένα χρόνο τώρα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τη μάχη να αντιμετωπίσουν την πανδημία, να περιορίσουν τις απώλειες, που όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα, δείχνουν να είναι περισσότερες σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και στην πατρίδα μας η οποία θρηνεί μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Και είναι τέτοιο το βάρος και οι ιστορικές ευθύνες όσων παίρνουν αποφάσεις, όσων Κυβερνούν, που το τελευταίο που θα περίμεναν οι πολίτες από εμάς, από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, θα ήταν ο εύκολος και ανέξοδος λαϊκισμός.

Κύριε πρωθυπουργέ, αν θέλετε προσπαθήστε να ακούσετε τις φωνές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον μέσα στο κοινοβούλιο. Γιατί πολλές φορές, σας έχω ακούσει στις δευτερολογίες και τις τριτολογίες να λέτε άλλα πράγματα από αυτά που λέμε από το βήμα.

Σήμερα επιτέλους θα ανταλλάξουμε επιχειρήματα έξω από τη φούσκα του μιντιακού μονόλογου που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Ώστε να ακουστεί και η άποψη των υπολοίπων κομμάτων, να φτάσει στα σπίτια και τα αυτιά κάθε πολίτη ότι υπάρχει και η άλλη άποψη.

Σήμερα έχω σκοπό να θυμίσω στους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν λέμε όλοι τα ίδια πράγματα

Δεν υπάρχει μια δήθεν πετυχημένη και υπεύθυνη Κυβέρνηση και μια δήθεν ανεύθυνη αντιπολίτευση.

 

Υπάρχουν στην αντιπολίτευση αυτοί που σας βολεύουν κ.Πρωθυπουργέ, με την δημαγωγία. Υπάρχουν και αυτοί που σας ξεβολεύουν με τις προτάσεις όπως το Κίνημα Αλλαγής που εκπέμπει από τη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης κριτικής και των προτάσεων.

 

Υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής που σε εβδομαδιαία βάση ρίχνει φως στα λάθη, στην αδιαφάνεια και τα ρουσφέτια σας.

 

Ρίχνουμε φως σε όλα όσα παγώνουν την ελπίδα του κόσμου.

Όταν κάθε τηλεοπτική σας εμφάνιση, ακολουθεί ξανά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όταν όλοι πια ξέρουμε ότι τα μέτρα δεν είναι για όλους, όπως ευθαρσώς παραδέχονται δήθεν θεοσεβούμενοι υπουργοί σας.

Όταν δεν ξέρουμε ποιον υπουργό σας να πιστέψουμε για τα εμβόλια, τα σχολεία, το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ανάλογα τι σας βολεύει πότε κρύβεστε πίσω από τους ειδικούς και τους λοιμοξιολόγους.

Πότε πίσω από τον «κατόπιν ενεργειών μου» Πρωθυπουργό.

Όταν πίσω από κάθε νομοθέτημα ξετρυπώνουμε λαγούς με ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις, διαγωνισμούς-μαϊμού.

Όταν η πολυδιαφημισμένη αριστεία και αξιολόγηση για το Δημόσιο, καταλήγει σε ξήλωμα του ΑΣΕΠ και επαναφορά της αλησμόνητης “γαλάζιας συνέντευξης”.

Όταν βάζετε την Αστυνομία να λύσει τα προβλήματα των πανεπιστημίων, που πρέπει να λυθούν αλλά με τρόπο που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικός.

 

Με δυο λόγια κ. Πρωθυπουργέ, κάθε μέρα που περνά και ο ελληνικός λαός σφίγγει τα δόντια από την ανασφάλεια και τον θυμό που συσσωρεύει, τόσο πιο

επιρρεπής γίνεστε στις παραδοσιακές πρακτικές και νοοτροπίες της Δεξιάς.

Σε λίγο θα θέλετε κιάλια για να βλέπετε το Κέντρο, το πολυπόθητο για εσάς, Κέντρο.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα την χάσουμε όλοι μαζί.

Κοινωνία, κράτος και πολιτικό σύστημα είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και ο εχθρός είναι κοινός και απέναντι μας.

 

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν επενδύουμε πολιτικά στην «καταστροφή» και στα «ερείπια».

Είμαστε και ήμασταν πάντοτε δύναμη κοινωνικής ενότητας, δύναμη κοινωνικής ευαισθησίας, δύναμη πολιτικής ευθύνης.

Για να είμαστε χρήσιμοι όμως τούτες τις ώρες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Καμιά συγκάλυψη, καμιά αποσιώπηση, όλα στο φως.

 

Γιατί κάθε λάθος, κάθε παράλειψη, κάθε μέρα καθυστέρησης, κάθε ένα από τα πολλά μπρος-πίσω που έγιναν , κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

 

Δυστυχώς η Κυβέρνηση θυμόταν τις επεξεργασμένες προτάσεις μας όταν φθάναμε στο μη περαιτέρω.

Συνήθως με σημαντική καθυστέρηση και ανεπάρκειες στην εφαρμογή τους.

 

Κύριε Μητσοτάκη η αυτοκριτική και η αναγνώριση των λαθών σημαίνει γενναιότητα. Αλλά σημαίνει και σύνεση και απόφαση ώστε να μην επαναληφθούν.

 

Εσείς δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε αυτά που βλέπει ο Ελληνικός λαός. Με δυσκολία πριν λίγους μήνες στην τριτολογία σας εδώ στη Βουλή, αναγκαστήκατε να ψελλίσετε δικαιολογίες.

 

Αλλά σας διαψεύδουν οι ίδιοι οι Υπουργοί σας.

Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις τους για το πως φθάσαμε στις δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα από το Μάιο και μετά, κινηθήκατε χωρίς σχέδιο, χωρίς σοβαρές επεξεργασίες, μόνο στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Μπορεί να μη σας ακούγεται ωραίο, μπορεί να σας ενοχλεί που το επαναλαμβάνω. Σχεδόν με επιβεβαιώσατε σήμερα, μιλώντας για «τις στροφές, τα φρένα, τα γκάζια που πατάτε κατά περίπτωση». Αφήστε, που υπάρχει και ο κίνδυνος να μην τα πατήσετε σωστά και να κάνετε κανένα λάθος από ότι έχουμε δει σε αυτή την πορεία μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα να βρεθούμε χωρίς προετοιμασία μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο την θετική μας στάση.

Νομίζατε ότι αρκούν οι παρεμβάσεις τύπου λίσταs Πέτσα και ζητωκραυγές ορισμένων ΜΜΕ, για να πείσετε τους πολίτες.

Κάνετε λάθος και θα το καταλάβετε για άλλη μια φορά αργά.

Οι πολίτες έχουν και γνώση και μνήμη και βγάζουν τα συμπεράσματα τους.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έχουμε σήμερα μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε.

Η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα». Την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με διασφάλιση αποφυγής ενός τρίτου χειρότερου κύματος της πανδημίας.

Η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού με όρουs διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Και γι’ αυτά τα ζητήματα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια τις προτάσεις μας.

Θέλω όμως να προχωρήσω πρώτα σε μια αποτίμηση για τα κρίσιμα σημεία της περασμένης περιόδου, που επηρέασαν σημαντικά τις εξελίξεις.

Κύριε Μητσοτάκη:

Στις 22 Μαρτίου πρότεινα την ανάπτυξη ενός δικτύου «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που με κινητά συνεργεία θα είχαν την δυνατότητα-με συγκεκριμένα πρωτόκολλα-επισκέψεων στο σπίτι, αλλά και ραντεβού στις δομές της ΠΦΥ, ώστε να προλάβουμε την εξέλιξη της ασθένειας και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία.

Στα λόγια την υιοθετήσατε. Στην πράξη πέρασαν μήνες και ακόμη το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει όπως πρέπει.

Από τις αρχές Απριλίου (6/04) επιμείναμε στην διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ανιχνεύεται το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Με την αξιοποίηση Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Προτείναμε τη συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και την διατίμηση τους για να μην αισχροκερδούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Η Κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε. Και υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να αποδεχθεί την πρόταση μας μετά από 6 μήνες, χωρίς ακόμα να προχωρήσει στην πιστοποίηση των εργαστηρίων για τα τεστ, αφού για όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες αναγκάστηκαν είτε να επιβαρυνθούν υπέρμετρα, είτε να μην κάνουν προληπτικά Τεστ.

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη της αύξησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την έγκαιρη στελέχωση τους με ειδικευμένο προσωπικό.

Η Κυβέρνηση έμεινε στα κενά και ανέξοδα λόγια περί «νέου ΕΣΥ». Το οποίο βέβαια ποτέ δεν είδαμε. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί δεν το πιστεύει.

Ευτυχώς που η Βουλή δέχθηκε την πρόταση μας και χρηματοδότησε τις 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία.

Μόλις τον Νοέμβριο καταλάβατε το τι γίνεται και σπεύσατε με νυκτερινές τροπολογίες να προκηρύξετε τη στελέχωση των νέων ΜΕΘ.

Αφού στο μεταξύ αποδυναμώνατε με αποσπάσεις, άλλες κρίσιμες δραστηριότητες των Δημόσιων Νοσοκομείων. Όλα τα άλλα για χιλιάδες προσλήψεις είναι λόγια του αέρα. Σας ζητήσαμε να μας πείτε εδώ που πήγαν όλες αυτές οι χιλιάδες προσλήψεις που κάνατε. Ποτέ δεν μας παρουσιάσατε. Κάποιοι ίσως να δουλεύουν από τα γραφεία σας ή από τα σπίτια σας. Ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία.

 

Από την πρώτη στιγμή σας προτείναμε να εντάξετε και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας στον σχεδιασμό. Δεν το πράξατε, αφήνοντας το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του να αντιμετωπίζουν καταστάσεις πέρα από τα όρια.

Αναγκαστήκατε και αυτό να το εξαγγείλετε πριν λίγες εβδομάδες, χωρίς βέβαια να το κάνετε πράξη.

Από τις αρχές Μαΐου τονίσαμε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για ένα ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

Εσείς περιοριστήκατε στο σόου της Σαντορίνης χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς συγκεκριμένα πρωτόκολλα έγκαιρα, χωρίς ελέγχους στους οδικούς άξονες στη Β. Ελλάδα, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Και μετά κουνούσατε το δάκτυλο προς τους νέους ανθρώπους, μεταθέτοντας τις ευθύνες σας.

Από τις 6 Μαΐου προτείναμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πλοία.

Στα λόγια υποσχεθήκατε τα πάντα αλλά στην πράξη μόλις τον Νοέμβριο προχωρήσατε στις προκηρύξεις για προσλήψεις νέου προσωπικού και αύξηση των οχημάτων στα μέσα μεταφοράς.

Από τις 10 Ιουνίου προειδοποιήσαμε σε ειδική εκδήλωση μας παρουσία και του Ηλία Μόσιαλου, για το δεύτερο κύμα που ερχόταν.

Όχι μόνο δεν μας ακούσατε, αλλά όπως οι ίδιοι οι Υπουργοί σας αποκάλυψαν πιστεύατε απαράδεκτα λανθασμένα ,ότι αυτό θα ερχόταν πολύ αργότερα και αδιαφορήσατε. Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Από τα μέσα Αυγούστου σας προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο του συνωστισμού στα σχολεία και σας προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Με 15 μαθητές στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αναζήτηση πρόσθετων δημοτικών χώρων και εκ περιτροπής διδασκαλία. Βλέπω τώρα ότι όλες οι προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί, υιοθετούνται στο δημόσιο διάλογο από όλο και περισσότερα κόμματα. Θετικό είναι αυτό, αλλά τουλάχιστον ας υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, μπας και δούμε καλύτερες ημέρες.