Kρίσιμο Σαββατοκύριακο για το μέλλον του Χριστιαδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ψηφίζει για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του σε μια χρονιά ομοσπονδιακών εκλογών και ενώ η Άγκελα Μέρκελ έχει ήδη εξαγγείλει ότι διανύει τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία.

Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της εστιάζει στο πολιτικό προφίλ του CDU και στο πώς έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων: «Κάποτε, στην εποχή του Κολ, η Χριστιανική Ένωση διακήρυττε “Ελευθερία ή Σοσιαλισμός” (…) Πολλοί Χριστιανοδημοκράτες αναρωτιούνται πού μπορεί κανείς να βρει σήμερα στο κόμμα το συντηρητικό στοιχείο. Υπό την Άγκελα Μέρκελ oι Χριστιανοδημοκράτες μετά την ήττα του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων το 2005 προχώρησαν πολύ προς το κέντρο, ώστε η καγκελάριος να χτίσει “γέφυρες με την κοινωνία”. Aπό την άλλη πλευρά οι νοσταλγοί του παλιού CDU διαμαρτύρονται για μια “σοσιαλδημοκρατική στροφή του CDU”: η στρατιωτική θητεία, η πυρηνική ενέργεια, το πρότυπο της οικογένειας θυσιάστηκαν στον βωμό του αριστερού πνεύματος των καιρών (…) Tα θέματα που διαμόρφωσαν το CDU -η ένωση με τη Δύση, ο αντικομμουνισμός, η Επανένωση- αποτελούν ιστορία, εντούτοις το κόμμα αυτό παρέμεινε το τελευταίο λαϊκό κόμμα και η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Η πορεία της Μέρκελ μέχρι το 2015 και την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ήταν μια ιστορία επιτυχίας, η οποία αναβιώνει και πάλι με τον αγώνα κατά της πανδημίας». Όσο για την απειλή εκ δεξιών από κόμματα όπως το AfD ή άλλες ακραίες φωνές, η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι Χριστιανοδημοκρατές δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, η ήρα έχει ξεχωρίσει από το σιτάρι αμετάκλητα. Όπως στη Γαλλία το 2017 και στις ΗΠΑ το 2020, ισχύουν τα εξής και για τη Γερμανία: Σήμερα οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, ειδικά όταν αυξάνεται η πόλωση.»

Facebook Comments