Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και είναι πιθανόν να δοθεί ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα. Αυτή είναι η άποψη που διατυπώνει σε συνομιλητές του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.

«Ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει για τρία χρόνια και θα προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση» φέρεται να λέει ο Σόιμπλε σε κύκλους του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου δανείου-γέφυρα λέγοντας πως είναι καλύτερη λύση από μια «μισοτελειωμένη» συμφωνία.

Οπως επισημαίνει η SZ, σχεδιάζεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να δοθούν στην Ελλάδα 5 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο.

Η στάση αυτή του Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, ενώ χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα ανακοίνωσε ότι ήδη γράφεται το προσχέδιο του μνημονίου που θα συνοδεύει το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επίσης, στέλνοντας σαφή καρφιά προς το Βερολίνο και το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, τόνισε ότι δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα διεξάγονται από την Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι θεσμοί είναι σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν την πρόοδο από ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Facebook Comments