Προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης - στο Μαξίμου Τσακαλώτος και Σταθάκης

MarketNews

Προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης - στο Μαξίμου Τσακαλώτος και Σταθάκης   , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Διακόπηκαν προσωρινά οι συνομιλίες μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των πιστωτών, που ήταν σε εξέλιξη από τις 10:00 το πρωί.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας μεταβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στη συνεχεία θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται στα μέτωπα των κόκκινων δανείων και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι δανειστές φέρεται να θέλουν τη μεταφορά δανείων σε ταμεία που διαχειρίζονται προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (distressed asset funds), ενώ η ελληνική πλευρά θέλει τη μεταφορά τους σε μια «κακή τράπεζα» (bad bank).

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός της ημέρας, ή το αργότερο τα ξημερώματα, ώστε η συμφωνία να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, ενώ το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος για ύφεση 2,1% έως 2,3% το τρέχον έτος.

Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως υπάρχει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις, την πρώτη τον Οκτώβριο του 2015 και τη δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016.

Όσον αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, φαίνεται ότι μεταφέρεται για τον Οκτώβριο, αν και οι δανειστές διατυπώνουν επιφυλάξεις.

Επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου μπαίνει στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία με τη μορφή δέσμευσης.

Από την πλευρά τους, πηγές του κουαρτέτου δήλωναν ότι η συμφωνία φαίνεται εφικτή, ωστόσο συμπλήρωναν με νόημα ότι «τα δύσκολα ζητήματα μεταφέρονται προς το φθινόπωρο».

«Οι θεσμοί δουλεύουν νύχτα μέρα για την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές», τόνισε νωρίτερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιφυλάξεις τηρεί πάντως σταθερά τη Γερμανία, που ζητά εξαντλητική συζήτηση για το τρίτο πρόγραμμα και, εάν χρειαστεί, επέκταση της διαπραγμάτευσης και πέρα από τις 20 Αυγούστου, με την παροχή νέου δανείου-γέφυρα για να καλυφθεί η πληρωμή των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να γίνει προς την ΕΚΤ εκείνη την ημέρα.