Τον «χρησμό» της Κριστίν Λαγκράρντ περί «ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών» οι οποίες θα καθορίσουν σε τελική ανάλυση το πόσα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ, επιχειρούν να ερμηνεύσουν οι επενδυτές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP – στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου – μέχρι να διαμορφωθούν στην ευρωζώνη «ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες».

Συμπλήρωσε δε ότι αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022 που λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα ήταν αναγκασμένη να εξαντλήσει πλήρως το εναπομείναν ποσό (1 τρισ. ευρώ).

Ωστόσο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί με ποιόν τρόπο και με τι μέτρα οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ευνοϊκές». Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Μάρτιο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης θα λύσουν τον γρίφο αυτό, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά τη δευτερογενή αγορά των ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά, προεξοφλώντας σε μεγάλο βαθμό την αποψινή απόφαση της Fitch να αφήσει αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές της. Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,68% από 0,65%, του 5ετούς στο 0,08% από 0,04% και του 15ετους στο 0,97% από 0,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 101 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,69% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,20%.

Η αύξηση που παρουσίασαν οι πωλήσεις έτοιμων κατοικιών στις ΗΠΑ το, Δεκέμβριο, παρά τα αντίθετα προγνωστικά, στήριξαν σήμερα την ισοτιμία του δολαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2172 δολ. από τα 1,2162 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2158 δολ.

Facebook Comments