«Σήμα» από τον τουρισμό περιμένουν οικονομία και Χρηματιστήριο
Η αρχή του 2021 αποδεικνύεται δύσκολη και το πρώτο τρίμηνο θα είναι αρκετά αδύναμο, λόγω της παράτασης του lockdown
Η αρχή του 2021 αποδεικνύεται δύσκολη και το πρώτο τρίμηνο θα είναι αρκετά αδύναμο, λόγω της παράτασης του lockdown
Στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία θα ξεχωρίσει το 2022, καθώς η ανάκαμψη θα ανεβάσει ταχύτητα από τα μέσα του τρέχοντος έτους και θα λειτουργήσει ως ελατήριο στην πορεία του ΑΕΠ στη συνέχεια, χάρη στα εμβόλια αλλά και τους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταλήγουν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Τα βήματα της οικονομίας αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ελληνικές μετοχές, με τους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως το 2021 θα αποτελέσει την εκκίνηση και του χρηματιστηριακού story της Ελλάδας.
Η αρχή του 2021 αποδεικνύεται δύσκολη και το πρώτο τρίμηνο θα είναι αρκετά αδύναμο, λόγω της παράτασης του lockdown και της αργής εκκίνησης της εκστρατείας του εμβολιασμού. Ωστόσο στη συνέχεια η Ελλάδα θα κερδίσει έδαφος χάρη στην επιτάχυνση του εμβολιασμού, με την οικονομία αλλά και τους πολίτες να επιστρέψουν σε κάποιας μορφής κανονικότητα.
Όπως σημείωσε η Capital Economics, η παράταση του lockdown σημαίνει ότι η οικονομία της Ελλάδας ξεκινά το 2021 σε αδύναμη βάση, ωστόσο αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες από τη διάθεση των εμβολίων, λόγω της υψηλής της εξάρτησής από τον τουρισμό.
Αυτό τόνισε και η Jefferies σημειώνοντας πως το μειονέκτημα του 2020 (τουρισμός) θα γίνει το μεγάλο πλεονέκτημα του 2021, λόγω του εμβολιασμού ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Η Ελλάδα μάλιστα τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς σε ότι αφορά τις χώρες που θα ξεχωρίσουν σε αυτό το μέτωπο, μετά το Μακάο, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, καθώς τα ταξίδια και ο τουρισμός συμβάλλουν με ποσοστό πάνω από 20% στην ελληνική οικονομία.
Κατά την Capital Economics, η ύφεση το 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,8% (από 9,7% που προέβλεπε πριν) , φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 3% (από 4,5%), ωστόσο το 2022 θα «εκτοξευθεί» κατά 6,5% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σε άλλες χώρες και η ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται να είναι πιο έντονη από ό,τι αλλού, τόνισε. Η άρση των περιορισμών θα είναι διαφορετική από αυτήν του β’ τριμήνου του 2020, καθώς το εμβόλιο επιτρέψει την επιστροφή της ζωής των πολιτών στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε βασικές τουριστικές αγορές.
Ανάλογη δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος προέβλεψε και η HSBC τοποθετώντας την στο 5,5% και στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει στο τρέχον α’ τρίμηνο του 2021, ωστόσο τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης θα σημειωθούν όταν οι ξένοι τουρίστες αρχίσουν να επιστρέφουν στις ελληνικές παραλίες, όπως επισημαίνει. Ακόμη και τότε ωστόσο ο τουριστικός κλάδος θα έχει πολλά μέτρα να διανύσει προτού επιστρέψει στην οδό της κανονικότητας η οποία αναμένεται να σημειωθεί προς το 2022. Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε αναμένεται να δώσει μία πρόσθετη ώθηση στην ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2021
Από την πλευρά της και η Citigroup προχώρησε σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2020 και το 2021, λόγω της παράτασης του δεύτερου lockdown, την έναρξη των εμβολιασμών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος. Πλέον τοποθετεί την ύφεση του περασμένου έτους στο 8,9% (από 7,7%) πριν, ενώ εκτίμα πως ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,9% (από 2,2%). Ωστόσο, και η Citi τοποθετεί την Ελλάδα στου «νικητές» του 2022, καθώς προβλέπει πως η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς τη τάξης του 6%. Κατά την αμερικάνικη τράπεζα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα κερδίσει έδαφος από τα μέσα του 2021, όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, ενώ η πολιτική στήριξη ήταν και θα συνεχίσει να είναι άφθονη. Επίσης, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και εκτιμά ότι η χρήση των πόρων αυτών θα έχει σημαντική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2022-2024.
Ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει το σημείο καμπής και για το ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές. Όπως τόνισε η Jefferies, σε αυτές ακριβώς τις χώρες όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό «μοχλό» της οικονομίας, οι τραπεζικοί κλάδοι έχουν υποαποδώσει σημαντικά στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε σχέση με το σύνολο της εγχώριας αγοράς μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι πιο “ευαίσθητοι” τραπεζικοί κλάδοι σε μία επιτυχημένη εφαρμογή εμβολίων βρίσκονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και στην Ασία, ακριβώς γιατί οι οικονομίες τους «κυριαρχούνται» από τον τουρισμό.
Κατά την HSBC, η οποία συνεχίζει να τηρεί ουδέτερη στάση για τις ελληνικές μετοχές, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τράπεζων, οι οποίες και αποτελούν τον πυρήνα του Χ.Α, είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές και να “απελευθερώσει” την αξία για τον κλάδο, και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.
Από την πλευρά της η Optima Bank εντοπίζει επενδυτική ευκαιρία στο Χ.Α εκτιμώντας πως το ράλι του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα επιστρέψει, για τρεις κυρίως λόγους: α) η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δυνατή ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση των ανησυχιών για το Covid-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό, β) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους θέτοντας τα θεμέλια για μια υγιή απόδοση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, και γ) οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.
Facebook Comments