Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. Η χώρα μας χθες έφτασε τους σχεδόν 215.000 εμβολιασμούς, καλύπτοντας κάτι περισσότερο από το 2% του πληθυσμού, όντας σχεδόν ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μπορεί η AstraZeneca να μειώνει τις παραλαβές και σ’ εμάς, όπως και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εδώ η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δεύτερη δόση των εμβολίων για όσους κάνουν την πρώτη αποδεικνύεται ασφαλής. 

Για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, κανείς εξ όσων κάνουν το εμβόλιο δεν θα μείνει ξεκρέμαστος, ρισκάροντας την επίτευξη ανόσιας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι σε απόλυτο αριθμό θα αναπτύξουν ανοσία. Από εκεί και πέρα, αφ’ ης στιγμής που οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν, το δίκτυο εδώ θα είναι έτοιμο να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα και δεν θα πρέπει να καλύψει χαμένο έδαφος, όπως θα χρειαστεί να συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. 

Και αυτό γιατί στη δική μας περίπτωση αποφεύγονται τα κενά στην εμβολιαστική αλυσίδα και οι κακοτοπιές που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία που, ουσιαστικά αναστέλλει το εμβολιαστικό της σχέδιο για ορισμένες μέρες, λόγω έλλειψης δεύτερης δόσης, αλλά και στην Τσεχία που κάνει κάτι παρόμοιο. Ο επιθετικός εμβολιασμός πολιτών μόνο με την πρώτη δόση γυρνά μπούμερανγκ και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία που έτρεξαν πιο γρήγορα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με αποτέλεσμα τώρα και λόγω των καθυστερήσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca να είναι «επί ξύλου κρεμάμενες» λόγω των κενών στις παραδόσεις. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments