Σύψας: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν - Ίσως χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου

ΣΚΑΪ

Σύψας: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν - Ίσως χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με επιστροφή στην εποχή της Γουχάν παρομοίασε την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, καθώς υπογράμμισε την σοβαρή πιθανότητα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού να παρακάμψουν την όποια ανοσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό με τις νέες μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτιού Αφρικής στην Ελλάδα, τότε τα εμβόλια δεν θα μας καλύπτουν.

«Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό», επισήμανε.

Ακόμη αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ετοιμασίας μιας τρίτης δόσης του εμβολίου για να «καλυφθεί» το νέο στέλεχος του ιού καθώς και σε ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση παράτασης της πανδημίας λόγω των νέων δεδομένων, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας είπε ότι αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσουν στο 30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως ο μεταλλαγμένος ιός είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50%, τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας στη χώρα.

Παράλληλα τόνισε πως και η άνοδο που είδαμε τον Ιανουάριο ίσως να οφείλεται στην μετάλλαξη όπως συμβαίνει στη Βρετανία και στην Πορτογαλία.

Η μετάλλαξη είναι από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι οφείλεται στο στέλεχος αυτό το οποίο ανιχνεύουμε τώρα στην Ελλάδα, ανέφερε ο καθηγητής.

Όπως είπε, δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων, υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο.

«Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας». Η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.