Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές που προβλέπονται δύσκολες για τον ίδιο.

«Είναι σαφές ότι στην πηγή των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκονται τα Συντάγματα που συνέταξαν οι πραξικοπηματίες από τη δεκαετία του 1960 (…) Ήρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η Τουρκία τη συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα» είπε.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση αν καταλήγαμε σε συμφωνία» με το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε προσχέδιο νέου Συντάγματος θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν προχώρησε ήδη το 2017 στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982, το οποίο συντάχθηκε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Με αυτήν την αναθεώρηση, που εγκρίθηκε επίσης με δημοψήφισμα, η Τουρκία υιοθέτησε το προεδρικό σύστημα, διευρύνοντας τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Ερντογάν έχει την πρόθεση να επισπεύσει τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να διεξαχθούν το 2023. Ο ίδιος το διαψεύδει.

Ο 66χρονος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος. Θεωρητικά, με βάση το Σύνταγμα μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2028.

Facebook Comments