Οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, απλά ήλθαν να επιβεβαιώσουν πως αν η μεταβλητότητα δεν “χτυπήσει κόκκινο”, η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. παραμένει καθηλωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μάλιστα με διαθέσεις περαιτέρω υποχώρησης (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων).

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός έδωσε τα “διαπιστευτήριά του” από το ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 2,5 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 4,6 εκατ.

Περαιτέρω “απονεύρωση” της συναλλακτικής δραστηριότητας στη συνέχεια, με το “ticker” των πράξεων να δίνει την εντύπωση ότι κολλάει, με αποτέλεσμα στις 15.30 και μετά από πέντε ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος να φθάνει στα 19,9 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΜΟΗ).

Εννοείται ότι με αυτό τον τζίρο και με την “μεγάλη εικόνα” απόλυτα αποκαρδιωτική (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών), δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Χ.Α. “έχει αφεθεί στην τύχη του” και απλά το συνεχιζόμενο “rotation” στα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, αποτρέπει την υποχώρηση των βασικών δεικτών, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, η εικόνα αδράνειας, σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση, η απόλυτη “λειψυδρία” σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, η παρατεταμένα αδύναμη εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και η απόσυρση των αγοραστών από τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δεν προσφέρουν κάποια βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η Εγχώρια Αγορά να φυλλοροεί, ανεξάρτητα από την τάση των Αγορών του Εξωτερικού, όπως πολύ σωστά επεσήμανε πρόσφατα ο συνεργάτης της στήλης και φίλος Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Να σημειωθεί ότι η Αγορά πέρασε, μάλλον, “ντούκου” και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Μυτιληναίος (στη συνέχεια του σχολίου, μία πρώτη ματιά, αλλά και η τεχνική εικόνα της μετοχής).

Τίποτα το άξιο αναφοράς από την Αγορά ομολόγων, όπου οι Εμπλεκόμενοι διατήρησαν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων (στο 0,63% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα δεν άλλαξε την άποψη όσων επισημαίνουν την παρατεταμένη, χρηματιστηριακή, αδυναμία του κλάδου (Alpha Bank -2,54%, Εθνική +0,39%, Eurobank -0,34%, Πειραιώς -1,26%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όμως στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε σε “κόκκινο φόντο”.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 456,42 (+0,15%) και 447,25 μονάδων (-1,87%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 452,69 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 452,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στις 425 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 420 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 414 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Facebook Comments