Την περασμένη Πέμπτη η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα πολύ σημαντικό άρθρο για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, που δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ, είχαν υποστεί την περικοπή του ΕΚΑΣ, που τους έφερε στα όρια της πλήρους εξαθλίωσης. Η Βουλή αποφάσισε να χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ,  η δυνατότητα να παίρνουν τα φάρμακα τους δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν την παραμικρή συμμετοχή. Ένα πολύ σωστό μέτρο, που όμως δεν αρκεί για να ανακουφίσει τους ανθρώπους αυτούς, που σε μεγάλη ηλικία καλούνται να καλύψουν τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες με συντάξεις πείνας, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 350 €. Πριν από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε μία κυρία, άνω των 80 ετών, από το Ίλιον Αττικής. Μου είπε όσο πιο εύγλωττα μπορούσε ότι έπαιρνε μια σύνταξη 320 € κι ότι δεν κατάφερνε ούτε ακόμα φαγητό στο τραπέζι της να βάλει. Ομολογώ ότι η μαρτυρία της, όπως οι μαρτυρίες τόσων άλλων ηλικιωμένων ανθρώπων που βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα με έχουν συγκλονίσει.

Ειδικά στον τομέα αυτό, των ανθρώπων που έχουν χάσει το ΕΚΑΣ και βιώνουν μια τόσο δύσκολη και οδυνηρή καθημερινότητά σε πολύ μεγάλη ηλικία, απαιτείται να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους για να τους βοηθήσουμε και να τους ανακουφίσουμε. Κατανοώ ότι μετά τη συμφωνία του ΣυΡιζΑ με τους ευρωπαίους εταίρους μας δεν μπορεί να επανέλθει το ΕΚΑΣ. Κακώς. Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να το είχαμε αποδεχθεί ως κράτος αλλά δυστυχώς έγινε. Και τώρα κρίνω και εκτιμώ ότι εφόσον περάσουμε τις φοβερές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα στην ζωή μας, τότε, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να συμπληρώσουμε σταθερά και κάθε μήνα το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, που αντιμετωπίζουν δυστυχώς συνθήκες πείνας κι εξαθλίωσης. 

Συγχρόνως όμως πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε και σε ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα. Την ταχεία απονομή των συντάξεων σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, που εδώ και δύο ή και τρία χρόνια περιμένουν εναγωνίως να τους καταβληθούν. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο, οι άνθρωποι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και έχουν ζητήσει να βγουν όπως έχουν δικαίωμα, να μην μπορούν να την πάρουν προτού περάσουν 2,3 ή και περισσότερα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι στιγμής σ’ αυτή την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που κληρονόμησε από τον ΣυΡιζΑ, δεν έχει πετύχει. Κάτι η πανδημία, κάτι η γραφειοκρατία, κάτι η έλλειψη προσωπικού δεν επέτρεψαν την επίλυση αυτού του μείζονος προβλήματος. Ευελπιστώ ότι η τοποθέτηση project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις, που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκις θα επιτρέψει σύντομα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταχεία απονομή των εκατοντάδων εκκρεμών συντάξεων. 

 

Facebook Comments