Άλμπιν Κούρτι, Άλμπιν Κούρτι, φώναζαν οι οπαδοί του χθες το βράδυ που παρά το τσουχτερό κρύο κατέβηκαν στους δρόμους της Πρίστινα για να γιορτάσουν τον νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων ο επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού αριστερού κινήματος «Αυτοδιάθεση» απέσπασε το 48%, όπως ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή. Λόγω της πανδημίας η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 45,5%. Ήταν η 5η προσφυγή στις κάλπες για ανάδειξη νέου κοινοβουλίου από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της πάλαι ποτέ επαρχίας της Σερβίας το 2008, που αναγνωρίστηκε από 100 περίπου χώρες του κόσμου.

Ήττα για το παλαιό πολιτικό κατεστημένο

Ο Κούρτι κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την κόπωση των Κοσοβάρων από το παλαιό πολιτικό σύστημα με σημαία την πάταξη της διαφθοράς, του νεποτισμού και της κακοδιαχείρισης. Αλλά όχι μόνο. Η επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή 1500 μέχρι τώρα. Με μηνιαίο μισθό τα 500 ευρώ και με ποσοστό ανεργίας στο 50%, οι νέοι φεύγουν μαζικά για να βρουν εργασία στην Ελβετία και τη Γερμανία.«Νικήσαμε σε αυτό το δημοψήφισμα για τη δικαιοσύνη και την απασχόληση. Είναι κάτι το νέο μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Σας ευχαριστώ κι ας ξεκινήσουμε τη δουλειά για τη χώρα που αγαπάμε και χρειάζεται να χτίσουμε. Συγχαρητήρια σε όλους, η νίκη είναι δική μας, δική σας». Όλα τα κόμματα που διαχειρίστηκαν μέχρι τώρα την εξουσία τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου PDK, που προέκυψε από τους αντάρτες του UCK, συγκέντρωσε το 17%, ενώ το κόμμα που ίδρυσε η ιστορική μορφή της χώρας, ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου LDK κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία της με 13%. Οι οπαδοί του Κούρτι κατηγορούν τους πολιτικούς, πρώην αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, ότι απομύζησαν χώρα και πολίτες. «Ο κόσμος θέλει την αλλαγή, θέλει να τελειώσουν τα προβλήματα που μας δηλητηριάζουν, η διαφθορά, η οικογενειοκρατία» λέει ο γιατρός Σαντίκ Κελμέντι στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σκληρή γραμμή με τη Σερβία

Ο Άλμπιν Κούρτι θα μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνασπισμό με τα μειονοτικά κόμματα που διαθέτουν 20 από τις 120 έδρες τους κοινοβουλίου. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Δεν έχει βουλευτική έδρα, γιατί η εφορευτική επιτροπή τον διέγραψε από την λίστα λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου. Ο ίδιος πιστεύει ωστόσο ότι θα μπορέσει να εκλεγεί πρωθυπουργός από το νέο κοινοβούλιο. Και με τη Σερβία; Ο νικητής των χθεσινών εκλογών είναι οπαδός της σκληρής γραμμής.

«Δεν είναι προτεραιότητα για μας να φτιάξουμε ομάδα διαλόγου με τη Σερβία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτός ο διάλογος βρίσκεται στην 6η και 7η θέση. Η βασική προτεραιότητα είναι η δικαιοσύνη και νέες θέσεις εργασίας» επανέλαβε χθες το βράδυ. Οι εχθροί του Κούρτι τον κατηγορούν πάντως για ολοκληρωτικές απόψεις και τον θεωρούν εμπόδιο για τις προνομιακές σχέσεις του Κοσόβου με τις ΗΠΑ. 

Facebook Comments