Η Hyundai παρουσίασε το IONIQ 5, ένα μεγάλο τετρακίνητο ηλεκτρικό crossover, το πρώτο όχημα που φέρει την υπογραφή IONIQ, της μάρκας αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα και αποτελεί ορόσημο για μια ηλεκτροκίνηση με βιώσιμα και καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Το IONIQ 5 βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, αποκλειστικά για BEV (Battery Electric Vehicles) οχήματα, που εξελίχθηκε από το Hyundai Motor Group και ονομάζεται Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Η μεταβλητή αυτή πλατφόρμα επιτρέπει στο IONIQ 5 να έχει μοναδικές αναλογίες με επιμηκυμένο μεταξόνιο, καινοτόμο εσωτερικό σχεδιασμό με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ισχυρό και αποδοτικό σύστημα μετάδοσης με εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση και λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L), προηγμένη συνδεσιμότητα με νέα πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Το αποτέλεσμα είναι απόλυτη οδηγική εμπειρία και ταυτόχρονα κορυφαία επίπεδα άνεσης και ασφάλειας.

Το μεταβλητό ταμπλό του αυτοκινήτου περιλαμβάνει μια οθόνη πολυμέσων πλήρους αφής 12 ιντσών, απαλλαγμένη από σκληρούς διακόπτες, καθώς και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων επίσης 12 ιντσών που απεικονίζει πλήθος πληροφοριών, όπως την κατάσταση της μπαταρίας και τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης. Δίπλα στον ψηφιακό πίνακα υπάρχει μια μεταλλική υποδοχή πολλαπλών χρήσεων. Το σύστημα ψυχαγωγίας του IONIQ 5 είναι το πρώτο που ενσωματώνει ένα νέο θεματικό σχεδιασμό που προσφέρει ατμοσφαιρικές ρυθμίσεις στην καμπίνα (πχ. απαλή, διακριτική και πλούσια).

Πολλά από τα στοιχεία της καμπίνας όπως καθίσματα, επενδύσεις, υποπόδια ή υποβραχιόνια στηρίγματα – είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με βιώσιμη προέλευση, όπως ανακυκλωμένες φιάλες PET και φυτικές ίνες (bio PET), φυσικές ίνες από μαλλί καθώς και οικολογικό, ειδικά επεξεργασμένο δέρμα, με βιοβαφή από φυτικά εκχυλίσματα.

Oι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ εννέα χρωμάτων αμαξώματος, συμπεριλαμβανομένων πέντε αποχρώσεων εμπνευσμένων από τη φύση αποκλειστικά για το IONIQ 5. Το εσωτερικό διαθέτει τρεις επιλογές χρωμάτων.

Μια γκάμα ηλεκτρικών εκδόσεων– έως 306ps ιπποδύναμη με 605 Nm ροπή

Το IONIQ 5 διατίθεται με μια γκάμα από ηλεκτρικές εκδόσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες και επιθυμίες κάθε πελάτη, χωρίς τους παραμικρούς συμβιβασμούς στην απόδοση. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο μπαταριών, μιας 58 kWh και μιας 72,6 kWh, καθώς και δύο εκδόσεων κινητήρων. Είτε με πίσω κίνηση, είτε με τετρακίνηση. Όλες οι εκδόσεις προσφέρουν εξαιρετική αυτονομία και τελική ταχύτητα 185 km/h.

Στην κορυφή της γκάμας υπάρχει η έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα 155 kW στον πίσω άξονα και έναν 70 kW στον εμπρός (225kW συνολικά, ήτοι συνδυαστική ιπποδύναμη 306ps), κάτι που επιτρέπει την κίνηση σε όλους τους τροχούς (AWD). Ο πίσω κινητήρας αποδίδει ροπή 350 Nm και ο εμπρός 255 Nm, ήτοι 605 Nm συνολικά. Με την μπαταρία των 72,6 kWh η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να ολοκληρώσει τα 0-100 km/h σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση της μικρότερης μπαταρίας των 58 kWh, η τετρακίνητη AWD έκδοση ολοκληρώνει την ίδια διαδικασία σε 6,1 δευτερόλεπτα.

Η έκδοση 2WD του IONIQ 5 με έναν ηλεκτροκινητήρα 160 kW (218ps) στο πίσω άξονα και ροπή 350 Nm, όταν συνδυάζεται με την μπαταρία των 72,6 kWh επιτυγχάνει τα 0-100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα. Με την μπαταρία των 58 kWh ο αντίστοιχος χρόνος είναι 8,5 δευτερόλεπτα (125kW).

Η μέγιστη αυτονομία του IONIQ 5 με μία μόνο φόρτιση είναι περίπου 480 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Process).

Εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση μπαταρίας με πρωτότυπη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L)

Η προηγμένη πλατφόρμα E-GMP του IONIQ 5 μπορεί να υποστηρίξει υποδομές φόρτισης 400 V και 800 V. Η πλατφόρμα προσφέρει στάνταρ δυνατότητα φόρτισης 800 V, μαζί με φόρτιση 400 V, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετα εξαρτήματα ή αντάπτορες. Το σύστημα πολλαπλής φόρτισης είναι η πρώτη πατενταρισμένη τεχνολογία στον κόσμο με λειτουργία boost του συστήματος κινητήρα και μετατροπέα από τα 400 V στα 800 V για σταθερή συμβατότητα φόρτισης.

Με φορτιστή 350 kW, το IONIQ 5 μπορεί να φορτίσει από το 10% έως το 80% της μπαταρίας του σε μόλις 18 λεπτά. Οι χρήστες του IONIQ 5 χρειάζεται να φορτίσουν το αυτοκίνητό τους μόνο για πέντε λεπτά για να εξασφαλίσουν 100 km αυτονομίας, σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

Επίσης, το IONIQ 5 υποστηρίζει έναν βιώσιμο τρόπο ηλεκτροκίνησης με την καινοτόμο λειτουργία V2L, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν ή να φορτίζουν ελεύθερα ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ ή εξοπλισμό κάμπινγκ- ενώ βρίσκονται εν κινήσει ή σταθμευμένοι.

Η λειτουργία V2L μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 3,6 kW. Η θύρα V2L βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα της δεύτερης σειράς και μπορεί να δίνει ενέργεια όταν το όχημα είναι ενεργοποιημένο. Μια άλλη θύρα V2L βρίσκεται στη θύρα φόρτισης στο εξωτερικό του οχήματος. Χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα, οι πελάτες μπορούν να φορτίσουν ηλεκτρικό εξοπλισμό υψηλής ισχύος από το IONIQ 5. Αυτή η εξωτερική θύρα παρέχει ισχύ ακόμα και όταν το όχημα είναι απενεργοποιημένο.

Facebook Comments