Εκεί που άφησαν το ισχυρό ράλι του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου έχουν πλέον επιστρέψει οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου του 2020 όταν και είχε βρεθεί στη δίνη του sell-off που είχε προκαλέσει το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μετά το μικρό διάλειμμα στασιμότητας αλλά και πιέσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ανοδικό μομέντουμ έχει επιστρέψει δριμύτερο, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να “γυρίσει” σε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις από τις αρχές του έτους, καθώς το value trade των τραπεζών παίρνει και πάλι τα πάνω του, κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και στην υποχώρηση των short θέσεων των funds (όπως το Lansdowne).

Η συνέχιση των θετικών εξελίξεων γύρω από τη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και η αύξηση της κινητικότητας στον κλάδο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτό της Alpha Bank η οποία μετά το deal με την Davidson Kempner προχωρά σε νέα έξοδο στις αγορές, της Τράπεζας Πειραιώς η οποία “έκλεισε” την τιτλοποίηση Vega καθώς και της Εθνικής η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την τιτλοποίηση Frontier, “ζεσταίνουν” το ενδιαφέρον των επενδυτών, επιτρέποντας έτσι στο Χ.Α να συνεχίσει και αυτόν τον μήνα την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Αν συνοδευτεί και με άνοδο του τζίρου, τότε οι προοπτικές της αγοράς θα μπορούσαν να ισχυροποιηθούν περαιτέρω.

Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, τα οποία για τις περισσότερες συστημικές τράπεζες σημειώθηκαν στα τέλη Οκτώβριου – με αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή το ράλι που έφεραν οι θετικές ειδήσεις στο μέτωπο των εμβολίων, και μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, οι μετοχές τους σημειώνουν κέρδη έως και 170%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από τα ιστορικά χαμηλά που είχε σημειώσει στα τέλη Οκτωβρίου και τις 235 μονάδες, σημειώνει άλμα της τάξης του 125%.

Πιο αναλυτικά, από τα χαμηλά του 0,416 ευρώ του περασμένου φθινοπώρου, η Alpha Bank έχει ενισχυθεί κατά 131%. Από το 0,283 ευρώ της Eurobank το ίδιο διάστημα, σήμερα η μετοχή της κερδίζει 135%. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, από τα χαμηλά των 0,85 ευρώ που σημειωθήκαν τον Μάρτιο του 2020 (τα οποία είναι κοντά στα επίπεδα που είχε βρεθεί και το περασμένο φθινόπωρο), σημειώνει άλμα 170% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο +35% σε σχέση με το 0,62 ευρώ που κινούνταν πριν ξεκινήσει η άνοδος του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Αν και η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το χαρακτηριστικό του Χ.Α στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και μέχρι να διαφανεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, οι προοπτικές του κρίνονται αρκετά ισχυρές.

Όπως σημείωσε η Merit Securities, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών. Συνεχίζει, όπως προσθέτει, να προτιμά εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι διατηρεί ουδέτερη στάση προς το παρόν, εκτιμά ότι για πρώτη φορά στη δεκαετία, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα προσφέρουν αξία στους μετόχους μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσουν καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. Άλλωστε το dicount τους αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την Ε.Ε. είναι στο 49%.

Στους καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στο Χ.Α και στον τραπεζικό δείκτη τοποθετεί τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, την υψηλότερη από την αναμενόμενη τουριστική δραστηριότητα καθώς και την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στον δείκτη MSCI.

Όπως έχει επισημάνει και η Optima Bank σε πρόσφατη έκθεσή της, οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται ελκυστικά, καθώς διαπραγματεύονται με discount 70% έως 25% έναντι των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό είναι αδικαιολόγητο, όπως τόνισε, και αναμένει την αναβάθμιση της αποτίμησης των τραπεζών μόλις προχωρήσει περαιτέρω η χρονιά και η αγορά πεισθεί για τον (μειωμένο από αυτόν που φοβάται) αντίκτυπο της πανδημίας. Ένας άλλος βασικός καταλύτης είναι η έγκαιρη εκτέλεση των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων NPEs που θα καθαρίσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς.

Τα θετικά βήματα των ελληνικών τραπεζών και η πρόοδος στις κινήσεις μείωσης των NPEs παρά τη συνέχιση της πανδημίας, έχουν προσελκύσει και τα βλέμματα των οίκων αξιολόγησης. Οι τιτλοποιήσεις, όπως επισημαίνουν, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη λήψης προβλέψεων στους ισολογισμούς του.

Όπως τόνισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch, η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη. H ανανεωμένη πρόοδος στο de-risking μέσω προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων με χρήση του “Ηρακλή”, μετά από καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία το 2020, είναι θετικό για τα ratings τους και αυτό θα ληφθεί υπόψη στις επόμενες αξιολογήσεις του οίκου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments