«Νέα χρέη προγραμματίζει ο Όλαφ Σολτς» αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα, για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας.

Μόλις δύο μήνες πέρασαν και ήδη είναι σαφές ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν επαρκούν, γι αυτό ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή να εγκρίνει πρόσθετα κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung. Το ακριβές ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από το αν θα χρειαστεί ένα επιπλέον δημοσιονομικό μαξιλάρι. Όπως ακούγεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, το τελικό ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι στην παρούσα φάση η Γερμανία μπορεί να δανείζεται στις διεθνείς αγορές χωρίς να πληρώνει τόκους, αλλά «το ύψος του νέου δανεισμού θα σήμαινε ιστορικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία το 2021 θα συνάψει επιπλέον δάνεια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό ξεπερνά το ήμισυ του προϋπολογισμού σε εποχές προ πανδημίας. Το 2019 η κυβέρνηση είχε δαπανήσει συνολικά 365 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καταφύγει σε νέο δανεισμό. Από τις αρχές της πανδημίας οι συντάκτες του προϋπολογισμού έχουν περάσει σε άλλη τάξη μεγέθους. 86 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύθηκαν μόνο για οικονομικές ενισχύσεις, ενώ άλλα 25 δισεκατομμύρια έχει στοιχίσει η επιδότηση της απασχόλησης». 

Facebook Comments