Με οριακή πλειοψηφία ενέκριναν σήμερα οι Ελβετοί ψηφοφόροι την αμφιλεγόμενη πρόταση για απαγόρευσης της κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Το δημοψήφισμα επί της πρότασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και το 51,21% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το μέτρο καθιστά παράνομη για τους ανθρώπους στην Ελβετία να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους σε εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικά στάδια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στο δρόμο.

Η απαγόρευση αφορά επίσης τη μπούργκα και τη νικάμπ που φορούν οι μουσουλμάνες, καθώς και μάσκες του σκι και μπαντάνες, που χρησιμοποιούνται συχνά από διαδηλωτές.

Ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα αφορούν θρησκευτικούς χώρους, όπως τα τζαμιά, “εγγενή έθιμα”, όπως οι παραδοσιακές γιορτές του καρναβαλιού, αλλά και λόγους υγείας, όπως η χρήση μασκών για προστασία από τον κορονοϊό.

Οι ελβετικοί βουλευτές έχουν πλέον προθεσμία δύο ετών για να καταρτίσουν λεπτομερώς τη νομοθεσία για την εφαρμογή της απαγόρευσης σε εθνικό επίπεδο.

Facebook Comments