Του Θανάση Κ. Μερικές παρατηρήσεις από την πρόσφατη συζήτηση περί βίας της Αστυνομίας και βίας των αναρχικών και “βίας που φέρνει βία” κλπ.

Ισχυρίζονται κάποιοι ότι ήταν η “αστυνομική βία” με τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή στη Νέα Σμύρνη, που “προκάλεσε” τον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού την επόμενη μέρα…

Όποιοι λένε τέτοια πράγματα απλώς προσπαθούν, όχι να “εξηγήσουν”, αλλά να δικαιολογήσουν, την εγκληματική ενέργεια κατά του αστυνομικού!

Συσχετίζουν και συγκρίνουν πράγματα εντελώς ανόμοια:

–Ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε τη μία μέρα, έδινε συνεντεύξεις στα κανάλια λίγη ώρα αργότερα! Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε την επομένη, θα κάνει πολύ καιρό να βγει από το Νοσοκομείο. Και δεν θα δώσει  συνέντευξη ποτέ…

–Ο αστυνομικός που χτύπησε τον διαδηλωτή τη μία μέρα, ήδη ελέγχεται αν διέπραξε “κατάχρηση εξουσίας” ή “υπέρβαση καθήκοντος”. Δηλαδή, αν ήταν “νόμιμη” η χρήση βίας εκ μέρους του (αν αντέδρασε γιατί ο διαδηλωτής πήγε να του πάρει το όπλο κατά τη σύλληψη) – κι εφ όσον ήταν “νόμιμη”,  αν ήταν και “ανάλογη” με την περίσταση ή “υπερβολική”…

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες από τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή δεν ήταν σοβαρές για το θύμα.

–Όμως, οι τραμπούκοι που χτύπησαν απρόκλητα τον αστυνομικό, την επόμενη μέρα, πήγαν για να τον σκοτώσουν! Και οι συνέπειες της εγκληματικής τους ενέργειας ήταν πολύ σοβαρότερες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Θα μπορούσαν να ήταν και μοιραίες

Εδώ δεν έχουμε μια πράξη από τη “μία πλευρά”¨(της Αστυνομίας) που οδηγεί σε ακόμα χειρότερη πράξη “από την άλλη πλευρά” (των αναρχοχουλιγκάνων)…

Εδώ έχουμε τάγματα εφόδου από την πλευρά των αναρχομπάχαλων που έχουν την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ! Και που είχαν ξαμοληθεί εδώ και μέρες – πολύ πριν το πρώτο περιστατικό “αστυνομικής βίας” στη Νέα Σμύρνη. Προειδοποιούσαν ανοιχτά ότι θα υπάρξουν νεκροί. Και επιδίωκαν να υπάρξουν νεκροί.

Αρχικά για να αφεθεί ο Κουφοντίνας να πάει σε όποια φυλακή θέλει!

Και μετά για να μην μπει η Αστυνομία στο κατειλημμένο ΑΠΘ, ώστε να “καταπέσει στον πράξη” ο Νόμος για την πάταξη της ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Απέτυχαν και στα δύο! Αλλά παρά λίγο να τους προκύψει στη Νέα Σμύρνη. Σε συγκέντρωση κατά του λοκντάουν, που διαφήμιζε από πριν ο αναρχικός “χώρος” του Ιndymedia…

Το έλεγαν δημόσια ότι “θα υπάρξουν θύματα και θα  καεί η Αθήνα”! Το έγραφαν. Άλλοι το εύχονταν, άλλα το ήθελαν – κάποιοι το προετοίμαζαν. Πολύ πριν υπάρξει “αστυνομική βία” στην Πλατεία Νέας Σμύρνης…

Το ότι είναι τάγματα εφόδου που τα ξεσηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης (που διαμένει στην περιοχή).

Το ότι έχουν την “πολιτική κάλυψη” του ΣΥΡΙΖΑ, το αναφέρει και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, τον οποίο είχαν επικαλεστεί νωρίτερα οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι. (Και το μετάνιωσαν αμέσως μετά…)

Όταν υπάρχουν τάγματα εφόδου από οργανωμένες συμμορίες του εγκληματικού περιθωρίου, ΔΕΝ μιλάμε για “αστυνομική βία που φέρνει βία”.

Κι όταν τα τάγματα εφόδου έχουν πολιτική κάλυψη κομμάτων της αντιπολίτευσης – και δη της αξιωματικής – έχουμε πολιτικό πρόβλημα. Και πολύ σοβαρό μάλιστα.

Η αστυνομική βία πρέπει να καταδικάζεται και να τιμωρείται. Αναμφίβολα…

Αλλά στην περίπτωσή μας δεν ήταν η αστυνομική βία που “προκάλεσε” τα έκτροπα. Όποιος το λέει αυτό απλώς επιδεικνύει την υποκρισία του.

Κι όσοι το πιστεύουν αυτό, απλώς αποκαλύπτουν την ακρισία τους.

Όταν τα τάγματα εφόδου υπάρχουν και δεν αντιμετωπίζονται ως απειλή κατά της κοινωνίας, αργά η γρήγορα θα προκαλέσουν όχι απλώς κάποια σοβαρά “επεισόδια” αλλά αληθινό αιματοκύλισμα!

Κι όταν τα τάγματα εφόδου δρουν με την εμφανή πολιτική κάλυψη και υποστήριξη πολιτικών κομμάτων, υπάρχει ανοιχτή πρόκληση – και απειλή – κατά της δημοκρατίας!

Όσο αυτό το πρόβλημα ΔΕΝ αντιμετωπίζεται, η έκρηξη βρίσκεται μπροστά μας! Ίσως παίρνει κάποια μικρή “αναβολή”, ίσως επισπεύδεται κι όλας!

Πάντως έρχεται!

Όταν τα τάγματα εφόδου προκαλούν συνεχώς και “ψάχνονται” για αφορμές, δεν θα αργήσει να υπάρξει η θρυαλλίδα που θα προκαλέσει την έκρηξη…

Γι αυτό κι όσοι μιλάνε για την αστυνομική βία που προκαλεί την “αντίθετη βία” είναι ισαποστάκηδες! Δεν προσπαθούν να “σβήσουν τη φωτιά”. Απλώς προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια τους στην καταστροφή που έρχεται…

Λένε κι άλλα “νόστιμα”: Ότι η Αστυνομία πρέπει να είναι, λέει, πιο “εκπαιδευμένη”, πιο “επαγγελματική”, πιο “ψύχραιμη” (απέναντι στα τάγματα εφόδου)…

Καμία αντίρρηση επ αυτών. Αλλά…

Αλλά δεν έχουν ιδέα γιατί ακριβώς μιλάνε. Από την ασφάλεια του καναπέ του ο καθένας μπορεί να κάνει “υποδείξεις”…

Καμία αντίρρηση ωστόσο, να γίνουν οι αστυνομικοί μας όπως οι αντίστοιχοι των άλλων δημοκρατικών χωρών.

Το θέλουν αυτό όσοι επικρίνουν την Ελληνική Αστυνομία;

Είναι σίγουροι;

Θέλουν να γίνουν οι Έλληνες αστυνομικοί όπως οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους στη Γερμανία, ας πούμε; Ή στη Γαλλία; Ή στο Βέλγιο – Θεός φυλάξοι;

Ή όπως οι Καραμπινιέροι στην Ιταλία;

Ή όπως οι Ισπανοί αστυνομικοί; Ή μήπως, όπως οι Αμερικανοί;

Έχουν δει τους κανόνες εμπλοκής των ξένων αστυνομιών στις δημοκρατικές χώρες;

Έχουν δει τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι ξένες αστυνομίας για να μπορούν να διαλύουν “τάγματα εφόδου”, χωρίς να έρχονται σε “επαφή” μαζί τους;

Αυτά είναι τα λεγόμενα μέσα non-lethal policing, δηλαδή της “μη θανατηφόρας αστυνόμευσης”. Δηλαδή καταβρεχτήρες νερού, πλαστικές σφαίρες, πλαστικά σύρματα αποκλεισμού και drones.

Από αυτά τα μέσα, στην ουσία τίποτε δεν έχει η ΕΛΑΣ! Από καταβρεχτήρες έχει μόνο τρείς-τέσσερις (που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012), ενώ χρειάζονται εκατοντάδες (για όλη τη χώρα).

Πλαστικές σφαίρες δεν διαθέτει ουσιαστικά. Drones τώρα απέκτησε, αλλά για λόγους “επιτήρησης” περισσότερο. Μεθόδους αποκλεισμού δημοσίων χώρων με σύρματα για να παγιδεύει τα τάγματα εφόδου, δεν διαθέτει.

Αναλογίζεται κανείς γιατί η ΕΛΑΣ είναι η μόνη αστυνομία στην Ευρώπη που δεν διαθέτει πραγματικό οπλοστάσιο από non-lethal μέσα αστυνόμευσης;

Για ένα και μόνο λόγο: Για να ΜΗ μπορεί να διαλύει τάγματα εφόδου χωρίς να διακινδυνεύσει γενικευμένο αιματοκύλισμα.

Κι έτσι να μπορούν τα τάγματα εφόδου να δρουν ανεμπόδιστα όπου θέλουν…

Έχουν δει τους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών μας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους όλων των ξένων αστυνομιών;

Απλώς δεν υπάρχουν εδώ “κανόνες εμπλοκής”!

Είναι στην πραγματικότητα κανόνες ΜΗ εμπλοκής

Διότι παντού αλλού ο αστυνομικός έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του απέναντι σε κακούργο που οπλοφορεί, αν εκείνος αρνηθεί να καταθέσει το όπλο του και να παραδοθεί.

Εδώ ο Έλληνας αστυνομικός “μπορεί” να χρησιμοποιήσει το όπλο του μόνον αφότου τον πυροβολήσουν (!) και τότε μόνον αφότου ενημερώσει το Αρχηγείο και του δοθεί η σχετική άδεια (!). Αν στο μεταξύ ο κακούργος αστοχήσει…

Δηλαδή ζητάνε από τον αστυνομικό να γίνει στόχος ο ίδιος, κι αν καταφέρει να γλιτώσει τις πρώτες βολές των κακούργων κι αν επί πλέον παρακάμψει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και του δοθεί η “άδεια”, τότε και μόνον τότε να πυροβολήσει κι αυτός!

Γι αυτό το λόγο οι δικοί μας αστυνομικοί ΔΕΝ ρισκάρουν πραγματικές εμπλοκές. Γιατί ξέρουν ότι οι πιθανότητες να ζήσουν είναι μικρές. Κι αν επιβιώσουν, τότε είναι πιθανότερο να βρουν και τον μπελά τους από πάνω. Αυτό ισοδυναμεί με ουσιαστικό αφοπλισμό της αστυνομίας!

Και με “αφοπλισμένη” αστυνομία δεν αντιμετωπίζονται αποθρασυνόμενα τάγματα εφόδου. Ούτε οργανωμένο έγκλημα. Ιδιαίτερα τώρα που τα δύο συνεργάζονται. Και εμπλέκονται όλο και περισσότερο με συμμορίες λαθρομεταναστών και χουλιγκάνων…

–Θέλουν τους αστυνομικούς “άψογα επαγγελματίες” και εκπαιδευμένους”, αλλά χωρίς μέσα στη διάθεσή τους!

–Τους θέλουν “γενναίους και ψύχραιμους”, αλλά χωρίς κανόνες εμπλοκής, δηλαδή με δεμένα τα χέρια.

–Τους θέλουν μειλίχιους και καλοκάγαθους “Ράμπο”, με εκπαίδευση βατραχανθρώπων, με “ενσυναίσθηση” κοινωνικών λειτουργών, με ψυχοσύνθεση ιεραποστόλων, με στωικότητα πρωτοχριστιανών μαρτύρων, με αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο βουδιστών μοναχών, με τεχνική επάρκεια… Σαολίν “δασκάλων” των πολεμικών τεχνών και με μισθό… 700 ευρώ (μικτά)!

Καληνύχτα. Και όνειρα γλυκά…

Στην πραγματικότητα τους θέλουν αφοπλισμένους και φοβισμένους σάκους του μποξ, κακοπληρωμένους, αλλά έτοιμους να “πέσουν στο καθήκον” ή να βρουν τον μπελά τους! Κι ύστερα τους βρίζουν κι από πάνω!

Έχω “καλύτερα ιδέα”: Αν είναι έτσι, να τη διαλύσουν εντελώς την Αστυνομία! Δεν το κάνουν, όμως. Γιατί σε αυτή την περίπτωση καθένας θα έπαιρνε και ένα καλάζνικοφ στο σπίτι του. Κι ένα περίστροφο να το έχει μαζί του. Και θα είχαμε γενικευμένη αυτοδικία..

Θα γινόμασταν ζούγκλα! Γιατί πολλοί θα χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους όχι για να αμυνθούν σε περίπτωση κινδύνου, αλλά για να “λύσουν” προσωπικές διαφορές, ή απλώς για να βγάλουν τα “απωθημένα” τους.

Δεν το διακινδυνεύει κανείς, λοιπόν, να διαλύσει την Αστυνομία.

Προτιμούν να την κρατούν αφοπλισμένη, μπλοκαρισμένη, και φοβισμένη.

Κι έτσι τα τάγματα εφόδου κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα…

Μέχρι να γίνει η έκρηξη

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, τη βία των αναρχικών την υπέστη και ένας απλός πολίτης που βρέθηκε τυχαία κοντά τους κουβαλώντας μιαν θρησκευτική εικόνα. Την διέλυσαν, την έσπασαν, κι όταν πήγε να  μαζέψει ότι είχε απομείνει, έσχισαν και τα κομμάτια της προκλητικά μπροστά του.

Εκείνος απλώς τους απαντούσε: “εγώ σας αγαπώ”…!

Το περιστατικό επίσης καταγράφηκε σε βιντεάκι. Αλλά δεν προβλήθηκε…

Στην περίπτωση αυτή, η βία των ταγμάτων εφόδου δεν είχε την παραμικρή σχέση με την αστυνομία! Αλλά ασκήθηκε.

Και κανείς δεν ντράπηκε γι αυτό!

Τα τάγματα εφόδου ξέρουν πού το πάνε – και δεν το κρύβουν.

Εμείς απλώς κλείνουμε τα μάτια.

Facebook Comments