DZ Bank: “Long” στο ελληνικό 10ετές
Η Ελλάδα κατάφερε ένα τεράστιο επίτευγμα, μια αριστοτεχνική κίνηση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η DZ Bank η οποία συστήνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα
Η Ελλάδα κατάφερε ένα τεράστιο επίτευγμα, μια αριστοτεχνική κίνηση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η DZ Bank η οποία συστήνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα
Η Ελλάδα κατάφερε ένα τεράστιο επίτευγμα, μια αριστοτεχνική κίνηση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η DZ Bank η οποία συστήνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ειδικά έναντι των ιταλικών. Αποτελεί πλέον έναν “κανονικό εκδότη” και μάλιστα με προοπτικές, όπως τονίζει. Εν μέσω της πανδημίας, όπως αναφέρει, η Ελλάδα εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία ένα νέο κοινοπρακτικό ομόλογο 30 ετών με κουπόνι 1,875% για πρώτη φορά από το 2008, και συνεπώς μετά την οικονομική κρίση. Οι προσφορές για το ομόλογο που λήγει το 2052 ανήλθαν σε περισσότερα από 26 δισ. ευρώ, ενώ η υψηλή ζήτηση επηρέασε επίσης την τιμολόγηση του ομολόγου. Αντί για 160 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap το ομόλογο τελικά τιμολογήθηκε σε μόλις 150 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap, ισοδύναμο με απόδοση 1,956%.
Η έκδοση αυτή φαίνεται “λογική” από την άποψη της Ελλάδας, όπως τονίζει η DZ Bank. Η καμπύλη τελείωνε προηγουμένως με λήξη το 2042. Με το νέο ομόλογο, η Ελλάδα μπορεί τώρα να προσφέρει μια πλήρη καμπύλη αναφοράς έως και 30 χρόνια. Έτσι, η Ελλάδα επέστρεψε ουσιαστικά στην κατηγορία των “κανονικών εκδοτών” περίπου εννέα χρόνια μετά την οικονομική της κρίση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίοδο πριν από την κρίση και μεγάλους εκδότες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα συνεχίζει να εκδίδει ομόλογα μόνο μέσω κοινοπραξίας και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Δεν αναμένεται κάποια αλλαγή σε αυτό στο άμεσο μέλλον -εν μέρει επειδή η Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης λόγω του υψηλού μεριδίου των δανείων διάσωσης στο συνολικό δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα έχει πλέον εκδώσει το τέταρτο νέο ομόλογο από την έναρξη της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. Οι λόγοι πίσω από τη μεγάλη επιτυχία της στις αγορές, όπως επισημαίνει η DZ Bank, οφείλονται κυρίως στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η ΕΚΤ είχε ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 19 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP. Αν και η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2019 κατάφερε να προχωρήσει σε μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, η κρίση της πανδημίας έχει χτυπήσει ισχυρά την οικονομία. Ο λόγος χρέους / ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200% το 2020, σηματοδοτώντας ένα νέο ρεκόρ.
Κατά την άποψη της DZ Bank, το περιβάλλον ευνοεί περισσότερο τις θέσεις υπέρ του ρίσκου. Συγκεκριμένα, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά σε περίπου 25 μονάδες βάσης και προσφέρει σημαντικά περιθώρια συρρίκνωσης. Ο κύριος λόγος για τη διεύρυνση ήταν η πολιτική ατμόσφαιρα στη Ρώμη, η οποία έχει ήδη αποτιμηθεί στις τρέχουσες τιμές. Όπως αναμενόταν, η έκδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου δημιούργησε επίσης υψηλότερα risk premium για μεγαλύτερες λήξεις, αν και αυτό το αποτέλεσμα είναι απίθανο να συνεχιστεί. Έτσι, και καθώς η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί σχετικά περισσότερο από τις υψηλότερες μηνιαίες αγορές της ΕΚΤ υπό το PEPP, η DZ Bank συστήνει long θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments