Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS!

Χρυσοφάκης Λευτέρης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS!, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της παγκοσμίως, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η οικονομική επιβίωση των εργαζομένων που τις απαρτίζουν.

Έως και αυτή τη στιγμή, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ημίμετρα και οι ενέργειες της Κυβέρνησης σπασμωδικές, με στοιχεία πανικού και δίχως σχέδιο για το δύσκολο «αύριο» που ξημερώνει για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Ας εστιάσουμε όμως στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τον κλάδο της εστίασης, όπου συνολικά εισφέρει ετησίως περί τα 6 δις. ευρώ, ενώ προσφέρει εργασία σε περίπου 600.000 εργαζομένους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στον κρίσιμο αυτό τομέα του οικονομικού γίγνεσθαι για τη χώρα μας,  έχουμε μια Κυβέρνηση που με τις κινήσεις της διαμορφώνει «επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», από τη μια εξαντλώντας εδώ και έναν χρόνο τις αντοχές των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από την άλλη επιδοτώντας μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως μέσω πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία που δυστυχώς δεν ισχύουν a priori για όλους, όπως κανονικά θα έπρεπε.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 11 μήνες εργασιακού lockdown, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων που ναι μεν εντάσσονται στο κλάδο της εστίασης, αλλά δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, ότι τα «έξυπνα μέτρα» αυτή τη φορά, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εξίσου αποτελεσματικά και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο.

Άλλωστε, δεν είναι κρυφό μυστικό, ότι η κατάσταση ασφυξίας στην οποία περιέρχονται ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, είναι κάτι παραπάνω από μαθηματικά βέβαιο, ότι θα τις οδηγήσουν σε μη επιβίωση την επόμενη ημέρα της άρσης των περιορισμών, και αυτό όχι, διότι η ζήτηση δεν θα είναι ίδια, αλλά διότι μια σειρά παραγόντων, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, η άνιση κατανομή διαμερισμού κέρδους από το ηλεκτρονικό εμπόριο, και οι συσσωρευμένες φορολογικές εισφορές θα «πέσουν ως πέλεκυς» πάνω στις πλάτες των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών

Δείτε το πρακτικά! Σε λίγο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κύμα απολύσεων, λουκέτων και εργασιακών αλλαγών, που κάποιοι από εμάς προειδοποιούμε εδώ και έναν χρόνο! Απίστευτο και όμως… Ελληνικό!

Είναι εύλογο, πώς και γιατί μέχρι σήμερα απλές, ρεαλιστικές προτάσεις δεν τυγχάνουν ανταπόκρισης, ή εάν υλοποιηθούν τότε αυτές τις συναντάμε ως ημίμετρο και αρκετά παραποιημένες από την αρχική τους στόχευση.

Θα πρέπει και σε αυτό θα ήθελα να σταθώ, όχι να προσπαθούμε να «σώσουμε» την επιχειρηματικότητα, όταν αυτή θα έχει «πεθάνει», αλλά να προλαμβάνουμε προτού χρειαστεί να προβούμε σε μια «οικονομική Ανάσταση». Εκτός και εάν η Κυβέρνηση ως δια μαγείας «αποφασίσει» ότι η οικονομία βαίνει καλώς και ότι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ότι γινόταν έως και σήμερα!

Τότε, οφείλει να ενημερώσει από τώρα, εκτός και εάν απώτερος σκοπός της, είναι η κάμψη των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων και αντιδράσεων που θα προκληθούν από το δύσκολο αύριο που μας περιμένει, με «διαφυγή δια της εδραίωσης» μέσω εκλογών.

Η πανδημία «τεντώνει» επικίνδυνα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξαντλεί τις αντοχές των ευάλωτων επιχειρηματιών που δεν έχουν για «μαξιλάρι ασφαλείας» το ηλεκτρονικό εμπόριο και διευρύνει συνεχώς τα μερίδια αγοράς για τους κεφαλαιακά και ψηφιακά ισχυρούς.

Τώρα ήρθε η στιγμή να απαιτήσουμε εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, διότι τα αποθέματα αντοχής των εμπορικών επιχειρήσεων βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο!

Και επειδή, όσο σημαντική είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, άλλο τόσο σημαντική είναι και η προστασία της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει με πράξεις και όχι άλλα ημίμετρα την επιχειρηματικότητα.

Στις δύσκολες ώρες που διανύει η Πατρίδα μας, η Κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει ως προστάτιδα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των «ημετέρων» και των ανθρώπων του κομματικού σωλήνα, διότι μόνο με σύμπνοια, ομόνοια και καθαρό μυαλό θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο «αναίμακτα» στη κανονικότητα των προηγούμενων ετών, προκειμένου η επανεκκίνηση της οικονομίας να πραγματοποιηθεί με γερές βάσεις και όχι πάνω σε ερείπια!