Μεγάλο πρόγραμμα έργων της ΕΥΔΑΠ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στοχευμένο στην Ανατολική Αττική και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και καλά οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία παρά την πανδημία, ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος.

«Πάμε μπροστά. Τα επόμενα είκοσι χρόνια η ΕΥΔΑΠ θα δείξει έναν σημαντικό βηματισμό» τόνισε ο Χάρης Σαχίνης και αναφερόμενος στα έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται στην Ανατολική Αττική, υπογράμμισε ότι μετά τον « “Καθαρό Σαρωνικό”, στόχος μας είναι τώρα “Καθαρός Νότιος Ευβοϊκός”».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ:

– Βρίσκεται σε φάση κατασκευής το δίκτυο αποχέτευσης των Γλυκών Νερών (ολοκλήρωση κατά 52%).

Εντός του 2021:

– Προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας, Ραφήνας-Πικερμίου, συνολικού μήκους ~ 400 χλμ, προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ.

– Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους Δήμους Ν. Μάκρης -Μαραθώνα, συνολικού μήκους 190 χλμ, προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ.

– Αναμένεται εντός διμήνου να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη, μήκους 172 χλμ και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ.

– Αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για το ΚΕΛ Ραφήνας- Αρτέμιδας (προϋπ. 90 εκατ. ευρώ) και για το ΚΕΛ του Δήμου Μαραθώνα (προϋπ. 52 εκατ. ευρώ).

– Αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται τα δίκτυα αποχέτευσης σε Ραφήνα και Πικέρμι.

Ο κ. Σαχίνης τόνισε επίσης, ότι πρόθεση της διοίκησης της εταιρίας είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη, ύψους, συνολικά, 50 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ανέφερε ακόμη, ότι η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή αρμοδιότητάς της για την περίοδο 2021-2040.

Η πρόταση συμφωνίας που κάνει η ΕΥΔΑΠ είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που κλείνει οριστικά τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος και διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στο μέλλον.

Περιλαμβάνει τη ρύθμιση θεσμικών θεμάτων, όπως :

-Τη δυνατότητα ανάκτησης του επιπλέον κόστους του 2013-2020, χωρίς την επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή.

-Τη δυνατότητα συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ γιατί έχει, όπως είπε, μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενό της.

-Θέματα λειτουργίας και ανθρώπινου δυναμικού.

-Διασφάλιση τιμής αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040, που μεσοσταθμισμένα θα είναι περίπου 35% χαμηλότερη από την τιμή της περιόδου 2013-2020.

Η πρόταση, υπογράμμισε, είναι επωφελής για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: την ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο, τους καταναλωτές νερού, τους εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ και τους επενδυτές.

Τέλος, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τα νέα έργα στην Ψυτάλλεια, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Facebook Comments