Το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι πλέον πίσω μας και, όπως ευρέως εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από το τρέχον δεύτερο τρίμηνο και θα κορυφωθεί στο τρίτο και πολύ κρίσιμο τρίμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν ήδη χαράξει τη στρατηγική τους για το επόμενο εξάμηνο, κοιτώντας τις αγορές εκείνες που αναμένεται να κερδίσουν από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και την επιστροφή του τουρισμού.

Οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2020 των ελληνικών εισηγμένων έχουν ήδη ωθήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α., κάτι που έχει αποτυπωθεί στη συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία το τελευταίο διάστημα κινείται κοντά ή πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που ξεκινά πλέον, η υψηλότερη από την αναμενόμενη κινητικότητα στον κλάδο του τουρισμού, η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., η περαιτέρω πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στα NPEs αναμένεται να διατηρήσουν την ελληνική αγορά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Η Citigroup έδωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σημαντικό «σήμα», σημειώνοντας πως οι ελληνικές μετοχές έχουν την υψηλότερη μερισματική απόδοση διεθνώς, στο 6,8%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων που παρακολουθεί, αναμένεται να αυξηθούν κατά 57,2% φέτος, σημειώνοντας την τρίτη ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά το 63,5% των γαλλικών εταιρειών και το 57,7% των ιταλικών.

Η Jefferies πρόσφατα επανέλαβε  την πολύ θετική του άποψη για τις ελληνικές μετοχές, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην Ελλάδα θα αυξηθούν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τη Wall Street στο επόμενο 12μηνο. Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξης του 59%, ενώ στις ΗΠΑ 23%. Παράλληλα, αναφέρει ότι η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών που παρακολουθεί διαμορφώνεται στο 3,8%, που είναι και η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, έναντι 2,67% σε μέσο όρο στην περιοχή.

Άλλωστε, τα παραπάνω αποτυπωθήκαν και στην υπεραπόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον μήνα Μάρτιο, το οποίο σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς, με τον Γενικός Δείκτη να συνεχίζει και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου την ανοδική του κίνηση, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να φέρει την επιστροφή των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από το 2014.

Η αγορά ουσιαστικά έχει γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα με αρκετούς τίτλους να τα έχουν περάσει κατά πολύ, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι κλάδοι που πρωτοστατούν και ουσιαστικά κάνουν την διαφορά και ήδη έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά παράλληλα περιμένουν μπροστά τους σημαντικά νέα έργα που θα τους προσδώσουν περαιτέρω ανάπτυξη, είναι αυτοί της ενέργειας, των κατασκευών και της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του real estate. Το επίπεδο των 890-902 μονάδων είναι επόμενη αντίσταση και στόχος, ενώ στη μεγάλη εικόνα, ανεξαρτήτως μίας διόρθωσης, η αγορά έχει ανοίξει τον δρόμο για τις 1000 μονάδες, τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα τρέχοντα επίπεδα είναι αναμενόμενες, λόγω και των πολύμηνων υψηλών που βρίσκεται το Χ.Α αλλά και των σημαντικών αποδόσεων που έχουν καταγράψει αρκετοί τίτλοι, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές οι οποίες παραμένουν πολύ θετικές, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομία που αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους.

Άλλωστε οι διεθνείς οίκοι και οι θεσμοί, παρά το γεγονός ότι τοποθετούν χαμηλά τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021, λόγω του δύσκολου α’ τριμήνου, συμφωνούν στο ότι οι ρυθμού στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο θα είναι εντυπωσιακοί. Η ING, για παράδειγμα εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 7,8% και το 7,9% στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους σε ετήσια βάση και θα είναι η ισχυρότερη στην Ε.Ε. Το ΔΝΤ από την πλευρά του αν και προβλέπει 3,8% ανάπτυξη φέτος, εκτιμά ότι στο δ’ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς της τάξης του 6,9%.

Είναι σημαντικό πως το Χ.Α κατάφερε και αμύνθηκε των έντονων αναταράξεων που σημειώθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που έκανε και ο τραπεζικός δείκτης. Η πορεία των τραπεζικών μετοχών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις προοπτικές του Χ.Α αυτό το διάστημα, τη στιγμή που πάντως τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους είναι ενθαρρυντικά. Η Moody’s πριν λίγες μέρες αναβάθμισε τις προοπτικές του κλάδου σε θετικές, ενώ η DBRS τόνισε πως παρά το δύσκολο 2020 οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να γυρίσουν σελίδα. Η Citi, σχολιάζονται την αναβάθμιση της Moody’s επεσήμανε πως η κίνησή της οφείλεται στην ανάκαμψη που αναμένεται για την ελληνική οικονομία καθώς και τις μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Όπως φαίνεται, τόνισε η αμερικάνικη τράπεζα, η Moody’s αφήνει πίσω τις αδυναμίες του περασμένου έτους και τώρα θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη και την μείωση των προβλέψεων.

Η εικόνα του Χ.Α έχει ξεκάθαρα αλλάξει και το story του γίνεται ολοένα και πιο θετικό, ενώ οι όποιες διορθώσεις μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για αύξηση των τοποθετήσεων σε επιλεγμένους τίτλους. Το γεγονός ότι το β’ τρίμηνο αναμένεται ευρέως και το ξεκίνημα της ανάκαμψης της οικονομίας η οποία θα κορυφωθεί στο γ’ τρίμηνο, μία κίνηση προς τις 1000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, αποτελεί ένα πιθανό σενάριο αρκεί να το επιτρέψουν το οικονομικό και το επιδημιολογικό μέτωπο. Το σίγουρο πάντως είναι πως η οποία περαιτέρω βιώσιμη ανοδική κίνηση θα απαιτήσει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον.

Facebook Comments