Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα 0,7% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου και ότι η ανεργία αυξήθηκε.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξήθηκαν πολύ τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των αμφιβολιών για το αν η τουρκική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αυστηρή την πολιτική της, εν μέσω συνεχών πιέσεων από την κυβέρνηση για τη μείωση των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει για τα επιτόκια μέσα στην εβδομάδα, με τη λίρα να διαπραγματεύεται σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς η απόλυση τεσσάρων διοικητών της κεντρικής τράπεζας σε δύο χρόνια δημιουργεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία της.

«Δεν ενδιαφέρει αν το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί άμεσα, σε λίγους μήνες ή δεν θα μειωθεί καθόλου», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank, προσθέτοντας: «Ενόσω δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη προοπτική ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει πλήρως και ελεύθερα τα επιτόκια για να μειώσει γρήγορα τον πληθωρισμό προς τον στόχο, οι προοπτικές για τη λίρα παραμένουν οι ίδιες».

Facebook Comments