Για πρώτη φορά φέτος ο δημοφιλής κύκλος «Adagio – Μουσική» για τις ημέρες του Πάσχα, που, εδώ και πολλά χρόνια, μεταφέρει στους φίλους του Μεγάρου το μήνυμα του Θείου Πάθους μέσα από κατανυκτικές μουσικές εμπειρίες, μεταδίδεται διαδικτυακά στο πλαίσιο του Megaron Online.

Στην ψηφιακή σκηνή του «Adagio» (Κυριακή των Βαΐων 25/4, Μεγάλη Δευτέρα 26/4 & Μεγάλη Τρίτη 27/4) εναλλάσσονται, αυτή τη χρονιά, συναυλίες που συνδυάζουν μελωδίες της Ανατολής και της Δύσης στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι Έλληνες καλλιτέχνες.

Το διαδικτυακό «Αdagio» εγκαινιάζεται, την Κυριακή των Βαΐων 25/4, με τη συναυλία «Από το Πάθος στην Ανάσταση» με την Ουρανία Γκάσιου. Η οργανίστα του Μεγάρου επέλεξε για το πρόγραμμά της αριστουργηματικές θρησκευτικές συνθέσεις και αποσπάσματα έργων για εκκλησιαστικό όργανο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Γιοχάνες Μπραμς, της Ζαν Ντεμεσσιέ, του Σάιμον Τζόνσον και του Σαρλ-Μαρί Βιντόρ.

Στη συνέχεια, τη Μεγάλη Δευτέρα 26/4, το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Εx Silentio παρουσιάζει, με όργανα εποχής ή πιστά αντίγραφά τους μέσα από μια ιστορικά ορθή απόδοση, σπάνιες αλλά και γνωστές παρτιτούρες μεγάλων συνθετών του Μπαρόκ, προσαρμοσμένες στο πασχαλινό κλίμα («Εν ωδαίς μεγαλύνομεν»). Η Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, μουσική διεύθυνση), η Φανή Βοβώνη, η Αντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (μπαρόκ βιολοντσέλο) και ο Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο) αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο μπαρόκ κοντσέρτα και σονάτες των Τέλεμαν, Χαίντελ, Μαντσίνι και άλλων συνθετών, αλλά και υπέροχες άριες δοξαστικού περιεχομένου φημισμένων μουσουργών της προκλασικής περιόδου, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και ο Χένρυ Πέρσελ.

Τη Μεγάλη Τρίτη 27/4, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγούδι, μαντολίνο), σε μια συναυλία αφιερωμένη σε μοιρολόγια της Μεσογείου για το θρήνο και τη λύτρωση, ερμηνεύει κρητικά μοιρολόγια από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα. Θα μοιραστεί τη σκηνή με την Ελένη (τραγούδι) και τη Σουζάνα Βουγιουκλή (τραγούδι, κιθάρα, πιάνο), οι οποίες θα παρουσιάσουν κομμάτια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τα Βαλκάνια. Τους πλαισιώνουν οι μουσικοί: Δημήτρης Οικονομάκης (ενορχήστρωση, μπάσο), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα) και Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρα). Στον σχεδιασμό ήχου, ο Γιάννης Παξεβάνης.

Και οι τρεις συναυλίες αρχίζουν στις 20:30 και μεταδίδονται από το site, το facebook και το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube. Θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες από την ημέρα μετάδοσής τους. 

Facebook Comments