Το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί από το Νοέμβριο και η αργή διάθεση εμβολίων καθυστερούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία και εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό, σημειώνει η Capital Economics σε νέα της έκθεση.

Έτσι αν και το 2021 θα είναι ένα έτος αργής ανάκαμψης, το 2022 η Ελλάδα θα κερδίσει έδαφος και θα καταφέρει μάλιστα στη συνέχεια να επιστρέψει στην προ πανδημίας κανονικότητα αρκετά τρίμηνα νωρίτερα από άλλες οικονομίες. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, ενώ το ελληνικό χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, η βιωσιμότητα δεν αποτελεί ανησυχία χάρη στην ΕΚΤ η οποία και μετά το τέλος του PEPP αναμένεται να βρει… τρόπο να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2020 και το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να ανακάμπτει το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η κινητικότητα παρέμεινε αδύναμη και με τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι η ελληνική οικονομία απέφυγε τη συρρίκνωση στο α΄ τρίμηνο.  Έκτοτε, και παρά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, η ελληνική κυβέρνηση χαλάρωσε μερικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η δραστηριότητα θα αυξηθεί στο β’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,3% και το 2022 στο 4,54%, ενώ το χρέος προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 200% και φέτος αλλά και έως το 2023.

Το ελληνικό ΑΕΠ όπως προσθέτει, θα πρέπει να συνεχίσει να ανακάμπτει περαιτέρω στη συνέχεια, καθώς θα αρθούν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, όπως προειδοποίει. Ενώ το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”, που σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, θα βοηθήσει, η αργή διάθεση εμβολίων και η αύξηση των κρουσμάτων έχει αφήσει τον κλάδο στο… “κενό”. Όπως εκτιμά, οι αριθμοί των τουριστών θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα “κανονικά” επίπεδα, συνεπώς.

Ωστόσο, και η Capital Economics, προβλέπει πως το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα πρέπει θα αναπτυχθεί έντονα καθώς ο τουριστικός τομέας θα “ξαναζωντανέψει”. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ, μερικά τρίμηνα νωρίτερα από άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Η δημοσιονομική στήριξη, προσθέτει ο οίκος, απέτρεψε μια βαθύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία εν μέσω της πανδημίας, αλλά προκάλεσε επίσης σημαντική αύξηση στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Αν και η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των επιδοτήσεων της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια, όπως επισημαίνει, προσθέτοντας πως η χώρα στο παρελθόν δεν έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ευτυχώς, όπως καταλήγει η C.E, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι απίθανο να αυξηθεί τώρα που τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο PEPP της ΕΚΤ. Ακόμα και όταν τελειώσει το PEPP – το οποίο κατά τον οίκο αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2022 το νωρίτερο και όχι στο α’ τρίμηνο του 2022 όπως όπως έχει προς το παρόν δηλώσει η ΕΚΤ- μπορεί να αλλάξει τους κανόνες αντί να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα κινηθεί φέτος γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και στο 0,9%, ενώ το 2022 θα βρεθεί ελαφρώς υψηλότερα (αλλά χαμηλότερα από τα pro Covid επίπεδα) και στο 1%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments